İsrail, AB tarafından Filistinlilere bağışlanan prefabrik sınıfları açık artırmaya çıkaracak

Arşiv
Arşiv

İsrail, Avrupa Birliği (AB) tarafından Filistinli çocuklara bağışlanan iki prefabrik sınıfı önümüzdeki hafta açık artırmaya çıkartacak.

Açık arttırmaya çıkarılacak olan eşyaların seri numaraları, yerinden sökülen sınıflardaki eşyalarla uyuşuyor. Açık artırmada ayrıca izinsiz inşa edilen İsrailli yerleşimcilerden el konulan malzemelerin de bulunduğu ortaya çıktı.

Avrupa Birliği'nden İsrail'in bu adımına tepki geldi. Brüksel'den gelen açıklamada Batı Şeria'da işgalci konumunda olduğunu hatırlattığı İsrail'in uluslararası hukuk kuralları gereği böyle bir harekette bulunamayacağı belirtildi.

Ekim ayında işgal altında Batı Şeria'daki Ürdün Vadisinde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bir Filistin okulu İsrail güçleri tarafından yıkılmıştı.

İsrail'in AB tarafından Filistinlilere bağışlanan prefabrik sınıfları açık artırmaya çıkaracağı öğrenildi. İsrail Maariv gazetesinde yayınlanan bir ilanda satışın Batı Şeria'daki Sivil İdare ofislerinde gerçekleşeceği belirtildi.

İngiliz the Guardian'ın haberine göre Avrupa Birliği'nden İsrail'in bu adımına sert tepki geldi. Dersliklerin dağıtılmasından sonra, AB Kudüs temsilcisi İsrail makamlarını kınadı ve aynı yerdeki yapıları “gecikmeden” yeniden inşa etmeye çağırdı.

AB ayrıca, İsrail’in prefabrik sınıfları aynı yerde, bir an önce yeniden inşa etmesi yönünde yaptığı çağrıda, her çocuğun eğitim hakkı olduğunu, devletin de bunu korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Kuzey Batı Şeria'daki Ibziq'de AB yardımı ile finanse edilen prefabrik derslikler İsrail makamları tarafından sökülmüş ve el konulmuştu.
Kuzey Batı Şeria'daki Ibziq'de AB yardımı ile finanse edilen prefabrik derslikler İsrail makamları tarafından sökülmüş ve el konulmuştu.
Fotoğraf: Aref Daraghmeh, B'Tselem


Müzayede satışa çıkarılacak olan eşyaların bir listesinde, el konulan sınıf yapılarına uyan tarihler, ve seri numaraları tespit edildi.

Satışta ayrıca izinsiz inşa edilen İsrailli yerleşimcilerden el konulan malzemelerin de bulunduğu ortaya çıktı.

Batı Şeria'da son durum ne?

Filistinliler Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde, çoğunlukla kentsel alanlarda sınırlı özerkliğe sahiplee; ancak İsrail işgal ettiği bölgelerin çoğunun kontrolünü elinde tutuyor ve izinsiz inşa edildiğini öne sürüyor. 400.000'den fazla İsrailli'nin Batı Şeria'ya taşındığı belirtiliyor.

  • Batı Şeria, Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.
  • Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş, yüzde 61'i kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail Batı Şeria'da bir okulu yıkmıştı

Ekim ayında işgal altında Batı Şeria'daki Ürdün Vadisinde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bir Filistin okulu İsrail güçleri tarafından yıkılmıştı.

Görgü şahitlerinden alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna bağlı birlikler Tubas kenti yakınlarındaki Filistinli bir bedevi köyüne baskın düzenleyerek köydeki okulu yıkmıştı. Bölgeyi kordon altına alan İsrail güçleri yıkım sırasında köy sakinleri ile okulda okuyan Filistinli öğrencileri alana yaklaştırmamıştı.

Sınıflar 1-6 arasındaki 49 çocuk içindi.
Sınıflar 1-6 arasındaki 49 çocuk içindi.
Fotoğraf: Aref Daraghmeh, B'Tselem

Ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkılan karavan okulun köydeki bedevi Filistinli ailelerin çocuklarının eğitim alması için Filistin Eğitim Bakanlığı tarafından açıldığı aktarılmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) 4 Şubat'ta yayımladığı bir raporda, Doğu Kudüs ile Batı Şeria'daki "C" bölgesinde 45 okulun yıkılma tehlikesi bulunduğunu bildirilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >