İsrail'e boykot işe yarar mı?

İngiltere'nin başkenti Londra'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları devam ederken İslam dünyasının daha önce birçok defa uyguladığı boykot çağrıları yeniden gündeme geldi. 2006 yılında Hz. Muhammed'e yönelik karikatürler nedeniyle Danimarka ürünlerine karşı başlatılan boykot ile birçok şirket ağır maddi zarara uğramıştı. Hem geniş coğrafyası hem de nüfusuyla önemli bir pazar olan Ortadoğu'nun boykot gücü bu noktada önem arz ediyor.

İsrail'in Mescid-i Aksa'daki saldırılarını protesto etmek amacıyla birçok gösteri düzenlenirken en önemli ve etkili yöntemlerden birinin de boykot olduğu savunuluyor. Geçmişteki örnekleriyle birlikte 'İsrail'e boykot işe yarar mı?' sorusunun yanıtını aradık.

Danimarka boykotu

2006'da Hz Muhammed'in (S.A.V) karikatürlerinin yayınlanmasının ardından Müslüman ülkeler tarafından Danimarka ürünlerine bir boykot kararı verilmişti. Danimarka ürünlerine karşı yapılan boykot çağrılarının ekonomik etkileri gün geçtikçe büyüdü; boykot tereyağı, insülin, inşaat malzemeleri ve su pompasına kadar birçok alanı kapsıyordu. İslam dünyasının Danimarka ürünlerine karşı başlattığı boykot kampanyasıyla bu bölgedeki satışlar neredeyse sıfırlandı. Şirket Orta Doğu'dan gelen talepteki büyük düşüşten sonra, üç fabrikasından yaklaşık yüz kişinin işine son vermek zorunda kaldığını açıkladı. Avrupa'nın en büyük süt ürünleri şirketi olarak bilinen Arla Foods'un her gün yaklaşık 1,36 milyar dolar maddi zararı olduğu kaydedildi.

İsrail ekonomisine 6 milyar dolarlık darbe

BDS hareketinin 2013 ve 2014'te Avrupa ülkeleri üzerinden İsrail'e karşı başlattığı boykot kampanyasıyla İsrail'in ekonomisi 6 milyar dolar kaybetti. Yine BDS hareketinin baskılarıyla İngiltere'deki HSBC Bankası İsrail silah şirketi Elbit Systems'e desteğini geri çekmek zorunda kalmıştı. Boykotun önemli bir etkisi de ürünler üzerindeki kalıcı zararları. Bu da şirketlerin endişeye düşmesine neden oluyor.

Fransa'ya karşı boykot çağrısı

2020'de Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkenin başlattığı Fransız ürünlerine boykot çağrısından tarım ürünlerinden süpermarket zincirlerine, enerjiden moda ve lüks tüketime kadar birçok Fransız şirketi olumsuz etkilendi. İslam karşıtlığı ile öne çıkan Fransa'nın uluslararası ticaretinde İslam ülkeleri ise önemli rol oynuyor. Fransa, 2019'da İslam ülkelerine yaklaşık 45,8 milyar dolarlık ihracat yaparken bu ülkelerden 58 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Bu da Fransa ve Müslüman coğrafyasının dış ticaretinin 100 milyar doları aştığını gösteriyor.


İsrail'in Mescid-i Aksa'ya başlattığı saldırı sonrasında İslam dünyası İsrail mallarına boykotu gündemine taşıdı. İsrail ürünlerini satın almamak için bu noktada 'Buycott' isimli uygulama tüketiciye büyük kolaylık sağlıyor. Uygulamaya ürünün kodunu okuttuğunuzda ürünün neden boykot edildiğini açıklarken aynı zamanda üretici firmadan da boykotun durdurulması için çeşitli taleplerde bulunuyor. Aynı zamanda o ürünün alternatiflerini de tüketiciyle paylaşıyor.

Boykot edilecek ürünlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >