İstanbul Havalimanı'nda üçüncü pist tamamlandı: Taksi süresi kısalacak

Arşiv
Arşiv

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın üçüncü pist çalışmalarının tamamlandığını belirtti. 14 Haziran'da açılışı yapılacak pistle uçakların taksi süresi kısalacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın iniş ve kalkış kapasitesini artırmak amacıyla planlaması yapılan üçüncü pistin yapım çalışmalarının tamamlandığını, 14 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle açılacağını duyurdu.

"Bağımsız paralel operasyon yapabilen Avrupa'da ikinci havalimanı olacak"

Bakan Karaismailoğlu, üç piste eş zamanlı iniş ve kalkış uygulamasının dünyada sayılı havalimanında olduğunu vurgulayarak, üçüncü pistin hizmete girmesiyle İstanbul Havalimanı'nın da 'üçlü paralel pist operasyonu' yapabilecek birkaç merkezden biri olacağını belirtti. Karaismailoğlu, 14 Haziran itibarıyla İstanbul Havalimanı'nın 3 bağımsız pist ve 5 adet operasyonel piste sahip olacağını vurgulayarak, "Bu sayıda pist ile bağımsız paralel operasyon yapabilen Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ikinci havalimanı İstanbul Havalimanı olacak" dedi.

Taksi süresi yarıya inecek

Bakan Karaismailoğlu, başlangıçta üç pistin farklı kombinasyonlarda kullanılmasının planlandığına işaret ederek, "Trafik ağırlığına göre bazı pistler kalkış, bazı pistler iniş ya da iniş-kalkış amacıyla kullanılacak. Bu yöntemle saatlik iniş ve kalkış yapabilecek hava aracı sayısında önemli ölçüde artış sağlanacak. Üçüncü pistin de hizmete girmesiyle saatlik iniş kapasitesi yüzde 50’nin üzerinde artış yaşayacak. Uçakların taksi süresi de yarıya inecek. Yani uçaklar artık beklemeden kalkacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >