İstanbul'da 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Arşiv
Arşiv

İstanbul genelinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin Kartal açıklarında ve 3.9 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise merkez üssünü Sultanbeyli olarak veririken depremin büyüklüğünü 4.2 olarak duyurdu.

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilen bir deprem meydana geldi.

Saat 15.08'de gerçekleşen sarsıntının büyüklüğü 3,9 olarak açıklanırken merkez üssü ise Kartal olduğu kaydedildi. AFAD depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiğini açıkladı.

Yurt dışı kaynaklarında depremin büyüklüğünün 4.1 olduğu kaydediliyor.

Kandilli Rasathanesi ise merkez üssünü Sultanbeyli olarak veririken depremin büyüklüğünü 4.2 olarak duyurdu.

"Yeni aktif faylar ortaya çıkabilir"

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Deprem Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör, "İstanbul'da herhangi bir noktasında depremin olabileceğini bilmeliyiz. Türkiye'de 550'nin üzerinde aktif fay var. Bu tür depremlerde yeni aktif faylar da ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de bu" dedi.

"Öncü bir deprem mi?" sorusuna yanıt veren Güngör, "Öncü bir deprem demek bilimsel olarak şarlatanlıktır. Bu bunun öncü olduğunu göstermez. Ben buradayım doğa hareket halinde. İstanbul'u depremden nasıl kurtartacağımızı düşünmemiz gerekiyor" dedi.

İstanbul Valisi'nden açıklama

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, depremin merkez üssünün Kartal ilçesi Yakacık Çarşı Mahallesi civarında olduğunu belirtirken olumsuzluk bulunmadığının altını çizdi.

"Şehir içinden geçtiği için şiddetini yüksek hissettik"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Haber Global'de yaptığı açıklamada "17 Ağustos depreminden sonra kuzeye doğru giden hatlarda depremler oldu. Kartal, Tuzla gibi. Yalova-Çınarcık fayını otoyol gibi görürsek bu da kuzeye giden kollarda olan depremlerden biri. Büyük İstanbul depremi Adalar'ın güneyinden geçen fay, onunla ilgisi yok. İkincil kollarda olan depremler. Şehir içinden geçtiği için şiddetinin yüksek hissettik" dedi.

"Büyük depremin beklendiği kırıkta olmadı"

Haber Global'de konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, "Depremin sığ olacağını düşündüm, öyle de oldu. Depremin etkisi çok büyük değildir. İlk bilgiler geldiği zaman bunun bir depremcik olduğu anlaşıldı. Biz 4'ten büyüklere deprem deriz. Bunlardan Marmara'da here yıl biner tane oluyor. Deprem Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde olmadı. Bu bir bakıma iyi bir olay. Bizim İstanbul depremi beklediğimiz yer Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde. Kartal, yani oralardaki bir yerel ya da ikinci kırığın üzerindeki gerginlik boşalmasından başka bir şey değil. Ben Marmara'da daha çok zamanımız olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >