İstanbul'da şiddetli yağış ve fırtına alarmı🌪🌬

İstanbul'da sağanak yağış etkili olmaya başladı
İstanbul'da sağanak yağış etkili olmaya başladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün şiddetli yağmur konusunda dün uyardığı İstanbul’da özellikle boğaz çevresinde bulunan ilçelerde sağanak yağmur etkili olmaya başladı. Yağmur öncesi siyah bulutlar şehrin üzerini kapladı.Aynı zamanda dolu ve fırtına da etkili olmaya başladı.

İstanbul için yapılan peş peşe uyarıların ardından, bazı bölgelerde sağanak yağmur, dolu ve fırtına etkisini göstermeye başladı.

Trafik durma noktasına geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü dün İstanbul’u bugün etkili olacak olan şiddetli ve gök gürültülü yağmur konusunda uyarmıştı. Yapılan uyarıların ardından İstanbul’da özellikle boğaz çevresinde bulunan ilçelerde sağanak yağmur başladı. Sağanak yağmur dolayısıyla birçok yerde su birikintisi oluştu. Bazı noktalarda trafik durma noktasına geldi. Bazı yerlerde ise dolu yağışı etkili oluyor. Vatandaşlar dolu yağışlarından araçlarına sığındı.

Şiddetli yağış yarın da etkili olacak

Öte yandan, yağmur öncesi kentin üzerine gelen siyah bulutlar İstanbul Boğazı üzerinde drone ile görüntülendi. Şiddetli yağmurun yarın da etkili olması bekleniyor.

  • Süper Hücre yağış nasıl oluşur?
  • Süper hücre yağışlarının oluşması için sıcak ve nemli havanın gerektirken bunun karşısında da soğuk esen rüzgarlar gerekiyor. Bu sıcak ve soğuk esen nemli hava ile birlikte karşılaştığı zaman öncelikle yatay olarak dönmeye başlıyorlar. Ve iki havanın karşılaşması ile süper hücre yağışları oluşuyor.
  • Süper Hücre yağış nedir?
  • Süper hücre atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.

    Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

  • 10 kilometrelik alanı etkiliyor
  • Bu yağışlar yaklaşık 10 kilometrelik alanı etkilerken ve geniş etkiye sahip değil.
  • En fazla ABD'de görülüyor
  • Süper hücre yağışlarının en çok ABD'de görüldüğünü de ekleyen Çalışkan, Türkiye'de haziran, temmuz ve ağustos aylarında görüldüğünü söyledi.
  • Bursa'nın Kestel ilçesinde sel felaketine yol açan yağışlar için de süper hücre yağışı diyebiliriz.
  • İstanbul'da 2017'de etkili olmuştu

    Türkiye son dönemde süper hücre yağışlarını İstanbul'da görmüştü. 2017 yılında İstanbul'da etkili olan yağışlar birçok otomobil, ev ve işyerinde ciddi hasarlara neden olmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >