İstanbulluları rahatlatacak metro projesi onaylandı

Yeni raylı sistemin trafiğin yoğun olduğu bölgelerde ulaşımın rahatlamasını sağlayacağı düşünülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Kavşağı Raylı Sistem Metro Hattı'nın 5,3 kilometre uzatılmasına ilişkin imar planı değişikliğini onayladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Kavşağı Raylı Sistem Metro Hattı'nın 5,3 kilometre uzatılmasına ilişkin imar planı değişikliğini onayladı.

Anadolu yakasında ulaşım hattı genişliyor

Belediye Meclisi, Pendik-Kaynarca'dan Sabiha Gökçen Havalimanı'na gidecek metro hattının, buradan da Kurtköy Kavşağı'ndaki Viaport isimli alışveriş merkezi ve arkasındaki konutlara kadar uzatılmasını sağlayacak imar planı değişikliğini oy birliğiyle kabul etti.

Meclis üyelerine bilgi veren Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter, Viaport'un arkasında yer alan konutlarda ikamet eden insanlara hizmet vermesi için uzatma kararı alındığını ve gerekli imar planı değişikliklerinin yapıldığını söyledi.

Yeter, şu bilgileri verdi;

  • "Söz konusu husus Pendik-Kaynarca MetroHattı'nın Sabiha Gökçen Havalimanı'na, oradan da Kurtköy Kavşağı'na kadar uzatılmasıdır. Havaalanına gelen metro hattı, 5,3 kilometre uzatılacak. Ondan sonra Viaport'un hemen yanında bulunan ve triyaj alanı olarak kullanılan bir yer var. Yani Pendik-Kaynarca Metro Hattı'nın tüm araçları depolanması ve bakımının burada yapılması planlanıyor. Dolayısıyla bu salt 5 kilometrelik bir uzatmadan ibaret değil. Hattın uzatılması ve beraberinde orada deponun oluşturulması."

Trafiği azaltacak

Meclisten geçen plan raporuna göre, Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Kavşağı Metro Hattı ileride önemli bir işlev görecek. Pendik-Kaynarca ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında motorlu araç trafiği azaltılacak, ulaşım talebi özel araçlar yerine toplu ulaşım araçlarına yönlendirilecek. Bunun için de toplu taşıma altyapısı iyileştirilmiş olacak. İnşaat aşamasında olan Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı raylı sistemin devamı niteliğini taşıyacak.

1. Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy – Sancaktepe Metrosu'nın 2. Etabı olan ve 7 istasyondan oluşan 9.5 kilometrelik Ümraniye (Yamanevler) – Çekmeköy hattı.

2. Mecidiyeköy – Kağıthane – Alibeyköy – Mahmutbey Metrosu (18 kilometre, 15 istasyon)

3. Dudullu – Kayışdağı – İçerenköy – Bostancı Metrosu'nun Bostancı İDO'dan İMES'e kadar olan kısmı. (10.2 kilometre, 9 istasyon)

4. Eminönü – Eyüpsultan – Alibeyköy Tramvayı (10.1 kilometre, 14 istasyon)

5. Marmaray (Banliyo) Gebze – Halkalı (63 kilometre)


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >