İstihbarat kurumlarının yapısı değişiyor, yeni istihbarat teşkilatı kuruluyor

Hükümet, istihbarat kurumlarının yapısını baştan sona değiştiren çalışmasında son aşamaya geldi. İstihbarat, daha önce açıklandığı gibi "iç ve dış" olarak yeniden yapılandırılacak.

15 Temmuz darbe girişimi öncesindekine benzer zafiyet ortaya çıkmaması için istihbarat kurumlarının yapısında değişikliğe gidiliyor. Yapılacak değişikliklerde MİT dış istihbarata odaklanırken, iç istihbarat için yeni bir kurum oluşturulacak ve Cumhurbaşkanı'nın gözetimine bırakılacak. Ancak istihbarat birimleri doğrudan Başbakan'la da irtibatlı olacak. Bu düzenleme kanun hükmünde kararname ile yapılacak.

- İşte düzenlemelerin ardından oluşacak yeni istihbarat modeli

İç ve dış ikiye ayrılacak

Yurt dışına yönelik istihbarat çalışması MİT tarafından yürütülecek.

İç istihbarata yen kurum

İç istihbarat çalışmalarını yürütmek üzere MİT'e benzer yeni bir kurum oluşturulacak. Bunun müsteşarlık mı, genel müdürlük düzeyinde mi olacağı henüz kesinlik kazanmadı.

Mevcut birimler korunacak

, Emniyet ile Genelkurmay İstihbarat ile kuvvet komutanlıkları bünyelerindeki istihbarat daireleri korunacak. Ancak bunların birbirleri ve yeni kurulacak "İç Güvenlik ve İstihbarat Kurumu" ile bağlantısı sağlanacak.

Cumhurbaşkanıyla bağlantısı kurulacak

İstihbarat birimlerinin Cumhurbaşkanı ile de bağlantısı kurulacak. Günlük ve anlık işlerin etkin yürümesi için bu kurumların Başbakan ile de irtibatı sağlanacak. İstihbarat ile ilgili anayasada bir hüküm yer almıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı ile istihbarat kurumları arasındaki bağ konusunda anayasal engel bulunmuyor.

Çatı kurum

İç ve dış istihbarat için bir çatı kurum oluşturulması düşünüyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >