İtalya'nın yeni koronavirüs çaresi: Nakliye konteynırları yoğun bakım ünitelerine dönüşüyor

İtalya koronavirüs mücadelede en çok kayıp verilen ülke
İtalya koronavirüs mücadelede en çok kayıp verilen ülke

İtalya koronavirüsten ölenlerin en çok olduğu ülke oldu. Koronavirüs ile mücadelede yoğun bakım üniteleri yetersiz kaldı.Hükümet, sivil toplum kuruluşları ve halk soruna çözüm bulmak için çabalıyor. İki İtalyan mimar, CURA adını verdikleri nakliye konteynırlarının kullanıldığı bir acil durum hastanesi tasarladı. İlk CURA Milan’da inşa edilmeye başladı.

İtalya yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında en çok ölümün gerçekleştiği ülke olma konumunu koruyor. Ülkede virüs kaynaklı ölüm sayısı 7 bin 500’ü geçerken vaka sayısı 75 bine yaklaştı. Her gün 3 bini aşkın kritik durumdaki hasta yoğun bakıma sevk ediliyor. Durum böyle olunca, ülkedeki yoğun bakım üniteleri yetersiz kalıyor bazı bölgelerde 80 yaşın üzerindeki hastalar yoğun bakıma kabul edilmiyor.

Tarihinin en zor günlerini yaşayan İtalya’da hükümet, STK ve halk ile birlikte yaşanan sağlık krizini çözmeye çalışıyor.

Nakliye konteylarından yoğun bakım kapsülleri

Bu doğrultuda mimarlar, mühendisler, tıp uzmaları ve askeri uzmanlar bir araya gelerek, yoğun bakım ünitelerinin kapasitesitesini geliştirmek açık kaynaklı bir proje olan CURA'yı ortaya koydu.

Proje, nakliye konteynırlarını taşınabilir yoğun bakım kapsüllerine dönüştülmesine olanak tanıyor.

İki hastayı barındırabiliyor

İtalyan mimarlar, Carlo Ratti ve Italo Rota tarafından tasarlanan CURA’da her nakliye konteynırı biyo-muhafaza ünitesini oluşturuyor ve bu üniteler iki hasta ile tıbbi ekipmanları içinde barındırabilecek büyüklüğe sahip.

Diğer taraftan 6 metre genişliğe ulaşan CURA'lar hızlı bir şekilde monte edilip tekrar tekrar kullanılabiliyor ve kolayca taşınabiliyor.

Açık kaynaklı ve kar amacı gütmeyen bir çerçevede geliştirilen ilk CURA, İtalya'nın Milano kentinde inşa ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >