İzlenme oyunu Facebook'a pahalıya patlayacak: Sayılar şişiriliyor mu?

Facebook, iddiaların doğrulanması durumunda reklam verenlere büyük bir ücret ödemek zorunda kalacak.

Facebook için çok konuşulacak bir iddia daha ortaya atıldı. Başı davalardan bir türlü kurtulamayan sosyal medya şirketi Facebook, bu defa da video izlenme sayıları ile gündemde. Yapılan son haberlere göre Facebook, video izlenme sayılarını olduğundan fazla gösteriyor ve bu şekilde büyük şirketlerden reklam alıyor. Reklam veren şirketlerin şikayetçi olmaları durumunda Facebook, 40 milyon dolar ödemek zorunda kalacak.

Sansasyonları bitmeyen Facebook, yine çarpıcı bir iddia ile gündemde.

Facebook'un video izlemeye harcanan ortalama süreyi şişirdiği iddia ediliyor.

İddiaya göre Facebook, video izlenme sayılarını çarpıtarak reklam anlaşmalarını artırıyor.
İddiaya göre Facebook, video izlenme sayılarını çarpıtarak reklam anlaşmalarını artırıyor.
  • Reklam şirketleriyle yapılan anlaşmaya göre Facebook, 40 milyon dolar ödeyecek. Paranın çoğu, videolarda reklam süresi satın alanlara giderken 12 milyon dolar veya uzlaştırma fonunun %30'u davacıların avukatları için tahsis edilecek.
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, daha önce de veri gizliliği nedeniyle yargılanmıştı.
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, daha önce de veri gizliliği nedeniyle yargılanmıştı.

Facebook, olaydan etkilenen videoların sadece markaların göndermiş olabileceği ücretsiz videolar olduğunu ve ücretli video reklamlarının etkilenmediğini söyledi ancak reklam verenler, mahkemede 18 ay boyunca sunulan hatalı ölçümlerin, video reklamlar için fazladan ödeme yapmalarına neden olduğunu ve kabaca 1,35 milyon reklam verenin potansiyel olarak etkilendiğini iddia etti.

Facebook, basında çıkan haberlerde hesaplarda manipülasyon yapmakla suçlandı. Şikayetlere göre Facebook, ortalama izleyici ölçümlerini yüzde 150 ile yüzde 900 oranında şişirmiş.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >