İzmir depreminde son durum: 37 kişi hayatını kaybetti, 885 kişi yaralandı

İzmir depreminde yıkılan binadan bir görüntü
İzmir depreminde yıkılan binadan bir görüntü

Merkez üssü Ege Denizi'nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 15 saniye süren depremde şu ana kadar 37 kişi hayatını kaybetti, 885 kişi yaralandı.

İzmir'de meydana gelen deprem, Seferihisar'ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir'de bazı binaların yıkıldı, çok sayıda binada da hasar oluştu. Deprem İzmir'in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne'de de hissedildi. AFAD depremin büyüklüğünü 6.6, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 6.8 olarak açıkladı.

Toplam can kaybı 37'ye yükseldi

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, 1'i boğulma nedeniyle olmak üzere 37 vatandaşın depremde hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada, 885 kişinin yaralandığı bildirildi.

6 kişiye daha ulaşıldı

Ekipler, depremden yaklaşık 23 saat sonra anne ve çocuklarına ulaştı. Alanda koridor oluşturan ekipler, enkaz altında kalan anne ve çocuklarını teker teker sedyelerle enkazdan çıkarıyor.

Doğanlar Apartmanı'nın enkazından şu ana kadar anne ve dört çocuğu enkazdan sağ çıkarıldı.

26 saat sonra 62 yaşındaki Helim Sarı enkaz altından kurtarıldı.

İzmir'de Rıza Bey sitesi enkazından 30 saat sonra yaralı olarak bir kişi çıkarıldı.

"100 kişi enkazdan kurtarıldı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgede topalm 484 artçı sarsıntının meydana geldiğini belirterek, "5 bin kurtarma görevlimiz sahada. Ağırlı hasarlı binalar var, evlere girilmemeli. Şu ana kadar 100 kişi enkazdan kurtarıldı. 56 bin kişi kapasiteli mobil beslenme ünitelerimiz şu an alanda. Ağır hasarlı binalar için taşınma yardımı yapılacak" açıklamasını yaptı.

Kurtarma çalışmaları sürüyor

Arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 8'inde çalışmalar tamamlandı, kalan 9 binada çalışmalar devam ediyor.

17 saat sonra mucize kurtuluş

Rıza Bey Apartmanı enkazındaki İnci Okan ve Yılmaz Erbek Apartmanı'ndaki Hülya Özmet, yaralı olarak çıkarıldı. Barış Sitesindeki enkazdan da 50 yaşındaki Nurcan Tosun yaklaşık 17 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Bayraklı'da enkazdan bir kişi daha sağ olarak çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir'e gitti

İzmir AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şu an itibarıyla 37 vefatımız, 885 yaralımız var. Enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 103" dedi.

Evi zarar gören depremzedelere kira yardımı yapılacağını da açıklayan Erdoğan, deprem bölgesine şu ana kadar 24 milyon lira ödenek gönderildiğini, ihtiyaca göre bunun devam edeceğini söyledi.

6 bin 49 personel görev yapıyor

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 03.00 itibarıyla İzmir'de arama, kurtarma, sağlık, psikososyal destek ve insani yardım için toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği görev yapmaya başladı.
  • Deprem bölgesine 3 bin 66 çadır, 34 mobil baz istasyonu, 26 bin 130 battaniye, 10 bin 560 yatak, 6 bin yastık çarşaf seti, 5 mobil mutfak, 5 ikram aracı, 2 mobil sosyal hizmet aracı ve 164 bin 938 malzeme (ikram ve içecek) ulaştırıldı.
  • Ayrıca bölgeye 3 mobil koordinasyon TIR'ı, 7 askeri kargo uçağı, 1 insansız hava aracı (İHA), 11 Sahil Güvenlik botu, 6 helikopter, 1 dalış timi, 292 emniyet personeli sevk edildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >