Japonya'da 60 yılın en büyük tayfunu: Gökyüzü mora büründü

Ulusal afet değerlendirme sisteminde en yüksek risk grubunu ifade eden ve 'süper tayfun' olarak adlandırılan Hagibis Tayfunu Japonya'da hayatı felç etti.
Ulusal afet değerlendirme sisteminde en yüksek risk grubunu ifade eden ve 'süper tayfun' olarak adlandırılan Hagibis Tayfunu Japonya'da hayatı felç etti.

Japonya'da bugün etkisini göstermeye başlayan 'süper tayfun', ülkede hayatı felç etti. Ülkenin 5 aşamalı ulusal afet değerlendirme sisteminde en yüksek risk grubunu ifade eden ve 'süper tayfun' olarak adlandırılan Hagibis Tayfunu nedeniyle, vatandaşlara günler öncesinden evden ayrılmama çağrısı yapıldı.

Japonya'da 60 yılın en büyük tayfunu hayatı felç etti. Yüz binlerce kişi için tahliye uyarısı yapılırken 27 bin hane elektriksiz kaldı. Tüm uçak ve tren seferleri iptal edildi.

Riskli bölgeler hayalet şehre döndü

Kamu otoriteleri tarafından yapılan uyarılar nedeniyle, tüm ticari işletmeler faaliyetlerini cumartesi günü askıya aldı.

Riskli bölgelerde yaşayan sakinlere erzak stoklama çağrısında bulunuldu. Cumartesi sabah erken saatlerden itibaren marketlerde temel gıda maddeleri tükenirken, birçok Japon vatandaşı içme suyu başta olmak üzere evde gıda stoğu yaptı.

Riskli bölgelerde yaşayan sakinler, şiddetli rüzgarın camları kırabileceği ihtimaline karşı pencerelerini kartonlarla kapladı. Cumartesi öğle saatleri itibariyle, Chiba, Tokyo ve Saitama eyaletleri başta olmak üzere tüm riskli bölgeler hayalet şehre döndü.

Kasırganın gelişi böyle görüntülendi
Kasırganın gelişi böyle görüntülendi

Ulaşım felç oldu

Gökyüzü mor renge büründü
Gökyüzü mor renge büründü

Tayfun, ülkedeki hava yolu trafiğini de felç etti. Farklı eyaletlerden gerçekleştirilecek bin 600 üzerinde uçuş iptal edildi.

Yetkililer, Japonya'ya seyahat etmeyi planlayan turistlere güncel ulaşım bilgilerini takip etme çağrısında bulundu. İptal edilen tren seferleri nedeniyle, Japonya'ya tatile gelen bazı turistler tren istasyonlarında mahsur kaldı.

  • Yerel otoriteler Shizuoka, Tokyo, Gunma ve Wakayama'da 262 binden fazla kişiye yönelik tahliye emri yayınladı. 12 farklı eyalette toplam 5.6 milyon kişi için ise, olası risklere dönük tahliye tavsiyesinde bulunuldu. İbaraki ve Chiba eyaletlerinde 27 binden fazla hanenin elektriksiz kaldığı bildirildi.

Yiyecek stoğu yapan Japon vatandaşlar marketleri boşalttı
Yiyecek stoğu yapan Japon vatandaşlar marketleri boşalttı

Hükümet yüksek alarm seviyesine geçti

Japonya hükümeti ise tayfuna karşı yüksek alarm seviyesine geçildiğini bildirdi. Ülkenin savunma gücü olan SDF'ye (Öz Savunma Kuvvetleri) mensup 17 bin personelin olası kurtarma çalışmalarına destek vermek için hazır olduğu açıklandı. Mobil telefon operatörlerinin ise, olası elektrik ve internet kesintilerine karşı Tokyo ve çevresindeki eyaletlerde ücretsiz mobil internet servisi sunacağı bildirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >