Joe Biden'ın Türkiye karşıtı geçmişi: Kıbrıs için Yunanistan'ı savundu

​ABD'nin yeni başkanı Joe Biden
​ABD'nin yeni başkanı Joe Biden

ABD'nin yeni başkanı Joe Biden, Senatörlüğü döneminde uzun yıllar Türkiye'nin Kıbrıs politikasını sert dille eleştirirken, 1915 olaylarının ABD tarafından 'Ermeni soykırımı' olarak tanınması için de faal olarak çalışmalar yürüttü.

Joe Biden, 36 yıl boyunca aralıksız Senatörlük yaptı. Bu dönemde Adalet Komitesi ve Dış İlişkiler Komitesi üyeliklerinde bulundu. Bir dönem Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanlığını yürüttü. Bu görevleri sırasında Türkiye'yi yakından ilgilendiren birçok konunun içinde yer aldı.

Türkiye'ye Kıbrıs'tan çekilme çağrısı

Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs askeri müdahalesinden bir yıl önce Senatör seçilen Biden, uzun yıllar boyunca Türkiye'ye Kıbrıs'tan çekilme çağrısı yaptı.1987 yılında da Birleşmiş Milletler'in (BM) bu doğrultuda aldığı karara uymadığı için Türkiye'ye yeniden ambargo uygulanmasını öngören kanun taslağını hazırlayan ve Kongre'ye sunan isimlerden biri oldu. Bu tasarı Kongre'de yeterli oyu alıp yasalaşamadı.

Kıbrıs Sorunu'nun çözülememesinden Türkiye'yi sorumlu tuttu

Biden, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda olduğu dönemlerde Kıbrıs Sorunu'nun çözülememesinden Türkiye'yi sorumlu tutan açıklamalar yaparken, 1999 yılında da Türkiye'ye yönelik 5 milyar dolarlık yardım paketinin serbest bırakılmasını Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak veto etmişti.

Yunan lobisinin destekçisi

Joe Biden ABD Senatosuna girdiği 1973 yılından itibaren Temsilciler Meclisi ve Senato'da (o dönemde yavaş yavaş politikacılardan oluşmakta olan) Yunan lobisinin içinde yer aldı ve o günden sonra da Yunanistan'ı destekleyen bu lobinin veya 'Yunanistan'ı kayıtsız şartsız destekleyen politikacılar grubunun' önde gelen ismi oldu. Ege sorunu, Patrikhane ve Ruhban okulunun açılması konusunda hep Yunanistan'ı destekleyen Biden, Türkiye ve Yunanistan arasında ABD'nin yapay ve dengesiz olarak oluşturduğu 7/10 oranında silah satışının da baş mimarıdır.

Ayrıca Biden'ın Senato'da 36 yıl temsil ettiği Delaware eyaletinde Yunan asıllılarının sayısının fazla olması ve burada yoğun şekilde örgütlenerek birçok siyasi sivil toplum kuruluşuna sahip oldukları biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >