Joe Biden yemin ederek ABD'nin 46. başkanı olarak görevine başladı

Arşiv
Arşiv

COVID-19 salgını ve 6 Ocak Kongre baskını sonrası ABD başkanlık yemin töreni büyük güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleştirilecek. Başkan Trump sade bir törenle Beyaz Saray'dan uğurlandı. Trump yemin törenine katılmayan 4. başkan olacak. Joe Biden TSİ saat 20.00 olmadan yemin edeek 46. başkan olarak görevine başladı. Öte yandan Trump'ın Biden için Oval Ofis'e bıraktığı gizemli mektup ortaya çıktı.

İÇİNDEKİLER

3 Kasım 2020'deki tartışmalı başkanlık seçimlerinin ve 6 Ocak'taki Kongre baskınının ardından oldukça netameli bir süreç geçiren ABD'de seçimleri kazanan Biden, bugün yemin ederek resmen görevine başlayacak.


Ancak önceki başkanlık yemin törenlerinin aksine 59. yemin töreni günü, birçok bakımdan farklı, sıra dışı ve unutulmaz olacak.

Özellikle Kongre baskınının ardından siyasi artçı sarsıntılar geçiren Washington'daki olağanüstü güvenlik önlemleri sadece Amerikan kamuoyunun değil, tüm dünyanın dikkatini çekiyor.

Bu yönüyle de Biden'ın yemin töreni, seremonik bir gösteriden ziyade herkesin yakından takip edeceği bir güvenlik testine dönmüş durumda.

Trump Beyaz Saray'ı terk etti

Seçimi kaybeden Donald Trump, TSİ 16.14'te Beyaz Saray'ı terk ederek Florida'daki evine gitmek üzere yola çıktı.

Trump'ın yardımcısı Mike Pence, Joe Biden'ın yemin töreninde olacağı için Trump'ın ayrılışına eşlik etmedi.

Trump'tan Biden'a 'gizemli' mektup

  • Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektupta, "Joe, biliyorsun ki ben kazandım" yazdığı iddia edildi.

Trump'tan ilk açıklama

Burada kısa bir açıklama yapan Trump, "ABD Başkanı olmak hayatımın en büyük onuruydu. Dünyadaki en harika insanlar, en harika ev... Sizlere 'elveda' demek istiyorum. Umarım bu benim için uzun soluklu bir ayrılık olmaz" ifadelerini kullandı.

  • ABD Yüksek Mahkemesi bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi. CNN'in aktardığına göre, tahliyenin ardından binanın güvenli olduğu açıklandı.

New York borsası güne yükselişle başladı

Analistler, piyasaların, bugün Biden'ın olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapılacak yemin töreni ve Biden'ın törende yapacağı konuşmayı takip edeceğini belirtti.

Birkaç saat içinde yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı olacak Joe Biden'ın bugün COVID-19 salgınıyla mücadele, iklim değişikliği ve ırk eşitliği gibi konularda 10'un üzerinde kararname imzalaması bekleniyor.

Biden ve Harris yemin etti

ABD tarihinin ilk kadın, siyahi ve Hint asıllı başkan yardımcısı Kamala Haris İncil'e el basarak yemin etti. Ardından beklenen gerçekleşmedi ve Jennifer Lopez mikrofon başına geldi.

  • Joe Biden da yemin ederek ABD'nin 46. başkanı olarak görevine başladı.

Biden, başkanlık hesabından ilk tweetini attı

Başkanlık hesabından ilk tweetini atan Biden,

Karşılaştığımız krizlerle başa çıkmak söz konusu olduğuna kaybedecek zaman yok. Bu yüzden bugün, Amerikan ailelerine cesur bir eylem ve acil rahatlama sağlamak için Oval Ofis’e gidiyorum" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >