Kabine bugün toplanıyor: Dış politika ve pandemi ana gündem maddeleri olacak

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplanacak. Kritik toplantının ana gündem maddesi, Erdoğan'ın 10 büyükelçinin 'istenmeyen isim' ilan edilmesi için verdiği talimat ve koronavirüs salgını olacak.

Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak. Bu ayın sonunda İtalya'nın Başkenti Roma'da yapılacak olan G20 Liderler Zirvesi öncesi son hazırlıklar Kabine toplantısında görüşülecek. Ele alınması beklenen konular üzerinde kapsamlı değerlendirmeler yapılacak.

10 büyükelçinin durumu değerlendirilecek

Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için çağrı yapan ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın büyükelçileriyle ilgili alınacak karar ise toplantının en önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerekli talimatı ben Dışişleri Bakanıma verdim. Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim. Bunlar Türkiye'yi tanıyacak, anlayacak, bilecekler. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler" ifadelerini kullanmıştı.

Salgındaki son durum ele alınacak

Koronavirüsle mücadele gündemdeki bir diğer başlık olacak. Artan vaka sayıları ve aşılamadaki son durum konuşulacak.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan kameraların karşısına geçerek, Kabinede alınan kararları kamuoyu ile paylaşacak.

İstenmeyen isim nedir?

  • "Persona non grata (istenmeyen isim) terimi; devletler arası ilişkilerde bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması, ülkenin merkezi hükümeti tarafından yasaklanan yabancı kişiler için kullanılıyor. "İstenmeyen isim" kendisine verilen diplomatik dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı diplomata bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak biliniyor. Eğer bir ülke; yabancı büyükelçileri 'istenmeyen isim' ilan ederse, o elçilerin bulundukları ülkeler de aynı şekilde karşılık veriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >