Kanadalı hava kontrolörlerinden ABD'li meslektaşlarına dayanışma pizzası

Portland-Maine'deki hava trafik kontrolörleri, Moncton'daki meslektaşlarının gönderdiği pizzaları yiyor.
Portland-Maine'deki hava trafik kontrolörleri, Moncton'daki meslektaşlarının gönderdiği pizzaları yiyor.

Kanadalı hava trafik kontrolörleri, federal hükümetin kapalı olmasına rağmen ücretsiz çalışmak zorunda olan ABD'deki meslektaşlarına dayanışma amacıyla 49 kontrol merkezine 300'den fazla pizza gönderdi.

Kanadalı hava trafik kontrolörleri, federal hükümetin 24 gündür kapalı olduğu, ücretsiz çalışmak zorunda olan ABD'de çalışan meslektaşlarına dayanışma amacıyla 49 kontrol merkezine 300'den fazla pizza gönderdi.

Kanadalı Hava Trafik Kontrol Derneği, birkaç kontrolörün kendi aralarında para toplama şeklinde başlattığı girişimin tüm sektöre yayılan bir dayanışmaya dönüştüğünü açıkladı.

Dernek Başkanı Peter Duffy; Kanadalı, sınırın ötesinde Alaska'daki meslektaşlarına, onları unutmadıklarını göstermek üzere başlattıkları bu girişimi "gerçek bir taban hareketi" olarak niteledi.

Peter Duffy, "Onları, er gün telefonda konuştukları için iş arkadaşları olarak görüyorlar ve 'Hadi onlara pizza gönderelim' diye öneride bulundular" dedi.

Duffy, Kanadalıların Amerikalı meslektaşlarını desteklemeye devam edeceğini ve hükümetin kapanması sürecinin bir an önce sona ermesi yönündeki çağrılarına katıldıklarını belirtti.

Ne olmuştu?

ABD'de hükümet 24 gündür kapalı ve 800 bin kamu çalışanı bu durumda etkileniyor.

Hava trafik kontrolörlerinin de dahil olduğu kilit noktalardaki 450 bin kamu çalışanı iş bırakamayıp, ücretlerini alamadan çalışmaya devam etmek zorundalar.

ABD'de hükümet neden kapandı?

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırında duvar yapılması için ek ödenek içermediği takdirde bütçeye onay vermeyi reddediyor. Demokratlar, Trump'ın 5,7 milyar dolarlık ek ödenek talebini reddediyor.

Bütçe konusunda anlaşmaya varılmadığı için federal hükümet birimlerinin yaklaşık yüzde 25'i devre dışı kalmış durumda. Bu durumdan etkilenen kamu çalışanları Cuma günü maaşlarını alamadı.

Maaşlarını alamayanlar arasında cezaevi personeli, havaalanı çalışanları ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) çalışanları da var.

Graham’dan Trump’a hükümeti geçici açma çağrısı

Amerika Başkanı Donald Trump’a yakın isimlerden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Trump’a hükümeti geçici olarak açma çağrısı yaptı. Graham, Başkan’a görüşmelerin yeniden devam etmesi adına kısıtlı bir süre için hükümeti açma çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Graham, muhtemel görüşmelerde ilerleme sağlanamaması durumunda Trump’ın Meksika sınırına duvar inşası için gerekli parayı temin etme adına ulusal acil durum ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham

Graham, “yasama seçeneğinden vazgeçilmeden ki nerdeyse ordayız diye düşünüyorum hükümeti kısa bir süre için açmaya çağırıyorum, eğer fişi çıkarmadan önce anlaşmaya varabilirsek 3 hafta için örneğin” dedi. Graham bununla birlikte Trump’ın kendisine önce anlaşmayı yapalım ardından hükümeti açalım dediğini aktardı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >