Kanadalı yatırım bankası: 2019 'Gümüş'ün yılı olabilir

Gümüş hakkında çıkan haberler sonrası, küresel piyasalarda gümüş fiyatlarının nasıl hareket edeceği merak konusu.
Gümüş hakkında çıkan haberler sonrası, küresel piyasalarda gümüş fiyatlarının nasıl hareket edeceği merak konusu.

Kanada'da faaliyet gösteren yatırım bankası TD Securities gümüşle ilgili ilginç bir iddiada bulundu. Buna göre, 2019 yılında gümüşe olan küresel talebin, altına olan talebi geçmesi bekleniyor.

Kanadalı yatırım bankası TD Securities çok konuşulacak bir iddiada bulundu. Bankaya göre önümüzdeki yıl gümüşe olan küresel talebin artması ve altına olan talebi geride bırakması bekleniyor.

"Gümüşün potansiyeli küçümseniyor"

Kitco News'e konuşan TD Securities uzmanı Bart Melek, faiz oranlarının yükselmesi, güçlü dolar, zayıf yuan gibi faktörlerin değerli taş sektörünü etkilediğini kaydetti.

"Gümüş olumsuz etkileniyor"

Küresel ticaret savaşı nedeniyle küresel ekonominin zarar göreceği endişesiyle gümüşün olumsuz etkilendiğini belirten Melek, "Şu anda piyasaların gümüşün potansiyelini küçümsediğini düşünüyoruz. Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının daha kötüye gitme ihtimaline rağmen 2019'daki ekonomik büyüme gümüş fiyatlarını yukarıya çekecek ve gümüşe olan talebi artıracak" dedi.

2019'da 17 dolar olması bekleniyor

2019'da küresel ekonominin yüzde 3.5 büyümesini öngördüklerini de belirten Melek, şu anda 14.75 dolar seviyesinde olan gümüşün 2019 sonu itibarıyla 17 dolara çıkmasını beklediklerinin altını çizdi.

Gümüş zengini ülkeler hangileri?

Gümüş ağırlıklı olarak bakır ve kurşun mineralleriyle birlikte bulunur. Dünya çapında gümüş madeni üretimi 2011 yılında rekor seviyeye ulaşmış ve 23.689 ton olmuştur.

Bu verilere göre, en fazla gümüş üretimi gerçekleştirilen ülke 152,8 milyon ons ile Meksika, 109,8 milyon ons ile 2. sırada Peru ve 103,9 milyon ons ile Çin üçüncü sırada bulunuyor.

Türkiye gümüş üretiminde 9,4 milyon ons ile 14'üncü sırada yer alıyor.

Ons nedir?

Genellikle altın, gümüş, platinyum, rodyum, paladyum gibi değerli metallerin ölçümünde kullanılan bir ağırlık ölçüsü birimi olan ons, tüm dünyada 31,10 gram olarak kabul edilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >