Kandilli'den İzmir depremiyle ilgili açıklama: 30-40 km'lik fay hattı kırıldı

Depremde birçok bina yıkıldı
Depremde birçok bina yıkıldı

Kandilli Rasathanesi, İzmir'deki depremin ardından 30-40 kilometrelik fay hattının kırıldığını açıkladı. Prof. Dr. Haluk Özener, artçı sarsıntıların 15 güne kadar sürmesinin beklendiği belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı.

Prof. Dr. Haluk Özener'in açıklamaları şöyle:

"Artçılar 15 güne kadar sürebilir"

Artçı sarsıntıların bir hafta 15 güne kadar sürmesinin bekleniyor. Yaklaşık derinliği 10-12 km olan sığ bir depremden bahsediyoruz. Bu büyüklükteki bir depremin bir derece altına kadar yani 5,8 5,9 büyüklüğünde artçılar bekleniyor.

"30-40 km'lik bir fay kırıldı"

30-40 km'lik bir fayın kırıldığı ilk izlenimlere göre tespit ediliyor.

Bazı bilgiler verelim size; Ege Bölgesi sismik olarak oldukça etkin bir bölge. Bölgede 1912'de 6,5'un üzerinde deprem olmuş. En son Ege denizinde olan 6.6, 2017'deki Bodrum-Kos depremi olarak adlandırdığımız deprem. Dolayısıyla bu bölgede ana kara ve denizde deprem oldukça yoğun bir deprem aktivitesi oluyor.

"Kıyı bölgelerinden uzaklaşın"

Sosyal medyada dalga yüksekliklerini görmüşsünüzdür. Gördüğünüz gibi farklı faylanma özelliklerine göre, farklı dalga yükseklikleri hesaplayabiliyoruz. Birinci çalışmada yaklaşık 30 cm'lik dalga yüksekliği, bir sonrakinde 60 cm'lik dalgaların olabileceği öngörülmekte.

Bizim vatandaşlardan özellikle istirhamımız, kıyı bölgelerindeyseniz deprem meydana geldiği zaman meraklı gözlerle denize bakmak yerine, kıyıdan uzaklaşmasıdır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >