Kayısıya ikinci darbe!

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonu Malatya'da bulunuyor.
Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonu Malatya'da bulunuyor.

Malatya'nın en önemli tarım ürünü olan kayısıda, dolunun verdiği zarardan sonra aşırı yağışlar nedeniyle yaygın şekilde çil hastalığı da tespit edildi. Çil ve dolu yarası kayısının kalitesini yüzde 30 düşürdü.

Malatya'nın en önemli tarım ürünü kayısıyı olumsuz etkileyen dolu yağışının ardından, aşırı yağışlar nedeniyle yaygın şekilde çil hastalığı (yaprak delen) da tespit edildi.

"Dünya kayısı başkenti"

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunu barındıran ve "Dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya'da, yaklaşık 50 bin aile geçimini kayısı üretiminden sağlıyor. Kayısıda bu yıl zirai don ve dolunun ardından aşırı yağmur nedeniyle çil hastalığı da yoğun şekilde görülmeye başlandı.

Kayısılarda çil hastalığı (yaprak delen) tespit edildi.
Kayısılarda çil hastalığı (yaprak delen) tespit edildi.
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit, kentte sulanan tarım arazilerinin büyük bölümünü kapsayan meyve yetiştiriciliğinin, zaman zaman afetlere maruz kaldığını söyledi.

Macit, kentte 2-4 Nisan ve 18-23 Nisan'da zirai don, 1-10 ve 20 Mayıs'ta ise dolunun etkili olduğunu hatırlatarak, mayıs ayının yağışlı geçmesi nedeniyle de ürünlerde çil hastalığının yaygın şekilde görüldüğünü kaydetti.

Kayısı, olumsuz hava koşulları sebebiyle yere döküldü.
Kayısı, olumsuz hava koşulları sebebiyle yere döküldü.

Macit, özellikle 20 Mayıs'ta etkili olan dolunun ürünlere zarar verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

  • "Doğal afetler ürün kaybından çok, kalite kaybına neden oldu, meyveleri yaraladı. Özellikle son yağışlar ürünlerde çil hastalığına ortaya çıkardı. Çiftçilerimiz bu yağışların hastalığa neden olmayacağını düşünüyordu çünkü hava sıcaklığından dolayı yağış olsa da çil olmuyordu. Fakat bu yıl yağışlarla birlikte havalar da soğuk gitti. Soğukla birlikte yağış olunca çil meydana geliyor. Bu kapsamda çiftçilerimizi daha önce ilaçlama yapmaları konusunda uyardık. Uyarılarımızı dikkate alan üreticinin ürünleri kaliteli."

"Yüzde 30'luk bir kalite kaybı var"

Kayısı ve diğer tarımsal ürünlerde ilaçlamanın tarihsel değil, iklimsel şartlara göre yapılması gerektiğini dile getiren Macit, "Yaşanan afetlerden sonra ürünlerde kalite kaybı oluştu. Kayısıda çil ve dolu yarasından dolayı yüzde 30'luk bir kalite kaybı var. Kalite kaybı yaşanan ürünü çiftçilerimiz meyve suyu üreticilerine veriyor. Yaralanmış kayısı, yaş tüketimde de kuruda da çok değer bulmuyor. Dolayısıyla bu yıl kaliteli ürünü olan çiftçilerimizin para kazanacağını düşünüyoruz. İnşallah ülke ekonomimize hem de çiftçilerimize kazançlı bereketli olmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

Kayısı üreticileri devletten destek beklediklerini açıkladı.
Kayısı üreticileri devletten destek beklediklerini açıkladı.

Macit, kayısının hem Malatya hem de Türkiye için önemli ve stratejik bir ürün olduğunu aktararak, üretiminde yaşanan sıkıntının piyasaları olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Üreticiler destek bekliyor

Battalgazi ilçesinin Çolakoğlu Mahallesi Muhtarı Şahin Çolakoğlu ise dolu nedeniyle mahallelerindeki çoğu kayısı bahçesinin zarar gördüğünü söyledi. Üreticilerin mağdur olduğunu anlatan Çolakoğlu, "Ağaçtaki meyvenin yüzde 60'ı yerde, yüzde 40'ı ağaçta. Onların da çoğu yaralı. Vatandaşlar şu an mağdur ve zor durumda." dedi.

Çolakoğlu, gelir kaynaklarının sadece kayısı olduğunu belirterek, yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >