Kış geri geldi: Meteoroloji'den art arda kar, sağanak, fırtına uyarısı

Arşiv
Arşiv

Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinde yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Güney Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun güneyinde yer yer gök gürültülü sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Batı Karadeniz, İç Ege, Marmara'nın doğusunun yüksekleri ve İç Anadolu'nun kuzeyinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Meteoroloji'den alınan son bilgilere göre yurdun büyük bir kısmında yağış bekleniyor. Özellikle Marmara'nın Güney ve doğusunda yağışların kuvvetli olması beklenirken, İstanbul dahil 25 kent için sarı kodlu uyarı verildi. Öte yandan Hakkari, Van ve Şırnak için de turuncu kodlu uyarı verildi.

Çığ uyarısı yapıldı

Gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda çığ oluşma tehlikesi bulunmaktadır. Yetkililer bu bölgelerde yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Meteoroloji'nin sabah saatleri için paylaştığı hava durumu tahmini
Meteoroloji'nin sabah saatleri için paylaştığı hava durumu tahmini

Doğu için yoğun kar uyarısı yapıldı

Hava sıcaklığının kuzeybatı kesimlerde hissedilir derecede (5 - 12 derece) azalması bekleniyor. Diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik yaşanmayacak.

Doğu kesimlerde görülecek kar yağışlarının; Tunceli ve Erzincan illerinin yüksek kesimleri ile Erzurum, Ağrı, Kars, Hakkari, Van'ın kuzey kesimleri ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli (10-20 cm), yüksek kesimlerde yer yer yoğun (20-40 cm) olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, buzlanma gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteoroloji'nin öğle saatleri için paylaştığı hava durumu tahmini
Meteoroloji'nin öğle saatleri için paylaştığı hava durumu tahmini

Bazı bölgelerde fırtına bekleniyor

Rüzgarın kuzeyli yönlerden Marmara, Doğu Karadeniz, Kuzey Ege kıyıları ve Doğu Anadolu'nun batısında fırtına (60-80 km/s), Akdeniz'de tam fırtına (70-100 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Meteoroloji'nin gece saatleri için paylaştığı hava durumu tahmini
Meteoroloji'nin gece saatleri için paylaştığı hava durumu tahmini

25 il için sarı, üç il için turuncu kodlu uyarı yapıldı

Öte yandan Meteoroloji'nin uyarı haritasında İstanbul dahil 25 kent için sarı kodlu, 3 kent için de turuncu kodlu uyarı verildi. Sarı kodlu uyarı verilen şehirlerimiz; Ağrı, Balıkesir, Bursa, Erzincan, İstanbul, Kastamonu, Kahramanmaraş, Sakarya, Trabzon, Yalova, Osmaniye, Düzce, Karabük, Bartın, Zonguldak, Tunceli, Sinop, Rize, Kocaeli, Kars, Hatay, Erzurum, Çanakkale, Bolu ve Artvin yer aldı. Hakkari, Van ve Şırnak için ise turuncu kodlu uyarı verildi.

  • Sarı kodlu uyarı nedir?
  • Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Turuncu kodlu uyarı nedir?
  • Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >