KKTC'nin yerli otomobili 'GÜNSEL' görücüye çıktı

KKTC'nin yerli otomobili 'GÜNSEL'in tanıtımı yapıldı
KKTC'nin yerli otomobili 'GÜNSEL'in tanıtımı yapıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilk yerli otomobili GÜNSEL Oto B9'u Girne’de tanıttı. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, yerli otomobil 'GÜNSEL'in tanıtımında, "KKTC adına sevindirici bir olaya tanıklık ediyoruz ve bu güzelliği ortaya koyanları tebrik etmek istiyorum" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk yerli otomobili olan ve Türk mühendisleri tarafından tasarlanan Günsel B9 dün yapılan lansmanla tanıtıldı.

İki otonom araç olarak duyuruldu

Aracın üretim sürecinde kullanılacak parçaları için 28 ülkeden 800 tedarikçi ile iş birliği yapıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin simgesi olan muflondan esinlenilerek tasarlananGünsel B9 seviye 2 otonom araç olarak duyuruldu.

GÜNSEL
GÜNSEL

Çelikten sağlam malzemeyle yapıldı

140 kw'lık eletrikli motora sahip araç alüminyum şase üzerine inşa edildi. Gövdesi çelikten daha sağlam olduğu belirtilen karbon kompozit malzemelerden yapılan aracın batarya kapasitesi ise 52.5 kWh olarak belirtildi.

GÜNSEL
GÜNSEL

20 dakikada şarj oluyor

  • Tek batarya ile 350 kilometre yol gidebilen aracın bataryası 7 saatte şarj oluyor. Hızlı şarj cihazıyla ise bu süre 20 dakikaya kadar düşüyor.

100 km'ye 8 saniyede ulaşıyor

Sıfırdan 100 kilometreye 8 saniyede ulaşabilen Günsel B9'un ulaşabileceği en yüksek hız ise 170 km/s.

Yakındoğu Üniversitesi tarafından geliştirilen bu modelin yanı sıra ikinci model olan J9'un lansmanının da 2022'de yapılacağı, 2023'te de üçüncü modelin gösterileceği açıklandı.

Günsel B9, bu yıl içerisinde üretime başlayacak. İlk planda 200 adet üretilecek araç, 2021 yılında ise 2 bin adet üretilcek. 2025 hedefi ise 20 bin adet üretim.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >