Koronavirüse yakalanmıştı: Bolsonaro COVID-19 aşısı olmayı planlamıyor

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro - Arşiv
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro - Arşiv

Maske karşıtı eylemlere katılması ve koronavirüsün 'küçük bir grip' olduğu açıklamalarıyla bilinen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, COVID-19 aşısı yaptırmayı planlamadığını açıkladı. Koronavirüs testi Temmuz ayında pozitif çıkan Bolsonaro salgın sayesinde insanların yönlendirildiğini iddia ediyor.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs aşısı yaptırmayacağını ve aşı yaptırmanın ülkede zorunlu hale getirilme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

"Aşı olmayacağım, bu benim hakkım" ifadelerini kullanan Bolsonaro, maske takmanın virüsün bulaşmasını önlemede etkili olduğuna dair çok az kanıt olduğunu da iddia ederek şüphelerini dile getirdi.

Bolsonaro koronavirüse yakalanmıştı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Temmuz ayında koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.

Bolsonaro, dördüncü defa koronavirüs testi olmak ve ciğerlerini kontrol ettirmek için hastaneye gitmişti. Bolsonaro'da 38 derece ateş olduğu kaydedilmişti.

Koronavirüs testinin pozitif çıktığını televizyondan gazetecilere ve halka duyuran Bolsonaro, "Bu hastalığın eninde sonunda toplumun önemli bir kısmına yayılmasını bekliyorduk, sonunda bana da geldi" demişti.

Deneylerde bir doktor hayatını kaybetmişti

Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan "ChAdOx1 nCoV-19" adlı aşı adayının Brezilya'daki deneylerine katılan 28 yaşındaki gönüllü doktor João Pedro Feitosa hayatını kaybetmişti.

19 Ekim'de hayatını kaybeden Feitosa'nın ölüm sebebinin henüz belli olmadığı, araştırmanın devam ettiği ve "ChAdOx1 nCoV-19" adlı aşı adayının deneylerine devam edileceği açıklanmıştı.

Ülkede son durum nedir?

ABD’den sonra dünyada en yüksek koronavirüs ölümünün gerçekleştiği ikinci ülke olan Brezilya’da, pandemi başladığı günden bu yana 171 bin 497 kişi hayatını kaybederken, 6 milyon 204 bin 570 kişide virüs tespit edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >