Koronavirüsün bir etkisi daha ortaya çıktı: IQ seviyesini düşürüyor

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs salgını son hızla devam ederken bilim insanları hastalığın uzun vadede etkisini anlamak için çalışmalarını sürdürüyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada COVID-19’u yenen bazı hastaların beyinlerinin 10 yıl yaşlandığı ve bazılarının IQ seviyelerinin düştüğü ortaya çıktı.

İngiltere'de yapılan bir araştırma koronavirüsü yenen insanların hastalığı atlatamadığını ortaya koydu. Araştırmada hastalığı atlatanların beyinlerinin yaklaşık 10 yıl yaşlandığı sonucu çıkarken IQ'larının düştüğü belirlendi.

"Beyinleri 10 yıl yaşlandı"

İngiliz basınında yer alan araştırmayı Imperial College London’da görevli Dr. Adam Hampshire yönetti. Dr. Hampshire, COVID-19’u atlatan hastaların beyinlerini incelediklerini söylerken, uzun süre etkisi geçmeyen koronavirüs rahatsızlığının semptomlarından birisinin de beyinde hasar oluştuğunu dile getirdi.

  • Bazı insanlarda akıl sağlığının iyi olmadığına dair belirtiler de olduğu kaydedilirken, “COVID-19’u atlatan bazı insanların beyinleri 10 yıl yaşlandı. Yapılan zihin testlerinde koronavirüsü yenenlerin koronavirüse yakalanmayanlardan daha düşük sonuç elde ettiğini tespit ettik” denildi.

IQ'ları düştü

Bilim insanlarının Büyük İngiliz Zeka Testi adı verilen bir test yaptıkları ve 84 bin 285 insanın dahil olduğu araştırmada koronavirüsün en ağır atlatan hastaların IQ’larında yaklaşık 8.5 puanlık bir düşüş meydana geldiği kaydedildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >