Kullanıcı verilerini saklamayan Doublicat deepfake uygulaması yayınlandı

Deepfake
Deepfake

Facebook, geçen hafta başında yaptığı duyuruda deepfake videoların ve manipüle edilen içeriklerin sosyal medyada yasaklanacağını açıkça belirtti.

Ama eğlence amacıyla deepfake videolar hazırlamayı sağlayan mobil uygulamalar çıkmaya devam ediyor.

Hem Android hem de iOS için geliştirilen Doublicat isimli yeni deepfake uygulaması, saniyeler içinde yüzünüzü GIF'lere yerleştirmeyi sağlıyor.

Mobil uygulamalar; sesli asistanlar, sağlık sektöründeki yenilikler ve hatta otomasyon bile artık makine öğreniminden fazlasıyla yararlanıyor. Yani yelpaze epey geniş. Çalışmaların büyük bir kısmı 'verimli' gibi görünse de aslında farklı kullanım alanları insanları korkutabiliyor. Geçen yıl ortaya çıkan MonaLisatablosu bu konunun en somut örneklerinden biri.

Yapay zekâ teknolojileri yanlış bilgilendirme; sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riski içeriyor

Samsung, geliştirdiği özel bir yapayzekâyla tek bir fotoğraf üzerinden video oluşturabiliyor. Epey gerçekçi bir hâl alan 'deepfake' videolar yanlış bilgilendirme, sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riski bile içeriyor. Adobe ve Facebook başta olmak üzere birçok farklı şirket de sahte videoları ortaya çıkarmak için panzehir niteliğinde yazılımlar geliştiriyor.

Sosyal ağlar ve büyük şirketler, sahtekarlık ve seçim sonuçlarını değiştirme tehditleri gerekçesiyle deepfake videoları ortaya çıkarmak için elinden geleni yapıyor. Hatta deepfakevideoları ve manipüleedilmiş içerikleri tamamen yasaklıyor.

Facebook, geçen hafta başında yaptığı duyuruda deepfake videoların ve manipüle edilen içeriklerin sosyal medyada yasaklanacağını açıkça belirtti. Şirket, yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikleri anlamak için güvenlik şirketleri, hükümet ve üniversitelerin ilgili birimleriyle çok yönlü bir çalışma yapıldığını da duyurdu. İşaretlenen videolar, içeriğin yalan ya da yanlış olup olmadığını belirlemek için üçüncü taraf bilgi denetçileri tarafından incelenecek.

Mark Zuckerberg ve ekibi hem Facebook hem de Instagram için birbiri ardına 'gizliliği artıran' önemli kararlar alıyor.
Mark Zuckerberg ve ekibi hem Facebook hem de Instagram için birbiri ardına 'gizliliği artıran' önemli kararlar alıyor.

Facebook CTO'su Mike Schroepfer, geçen yıl Eylül'de manipüle edilen içeriği tespit etmek için sisteme kendi ürettiği deepfake videoyuyüklediğini açıkladı. Yani aslında şirket birçok farklı deneme yapıp yapay zekâyı geliştirmeye devam ediyor. Tek istisna ise eğlence içerikleri. Facebook, eğlence amacıyla oluşturulan videolarda bir sıkıntı görmüyor.

Yayınlanan örnek videoda Taylor Swift'in suratı Mark Zuckerberg'in yüzüne yerleştiriliyor.
Yayınlanan örnek videoda Taylor Swift'in suratı Mark Zuckerberg'in yüzüne yerleştiriliyor.

Yeni geliştirilen uygulama basit bir yöntemle GIF'lerdeki suratları birkaç saniye içinde istediğiniz gibi değiştirebiliyor. Doublicat olarak isimlendirilen uygulamanın arka planda veri depolayıp depolamadığıyla alakalı şirket CEO'sunun yaptığı açıklama şöyle:

    Uygulama, insanların fotoğraflarını işler ve hemen siler. Yalnızca kimseyle paylaşmadığımız yüz vektör şekillerini saklıyoruz.

Yüzleri değiştirmek için deepfake teknolojisini kullanan çok fazla uygulama var. Eğlence amaçlı Doublicat'i denemek isteyenler aşağıdaki bağlantılardan yararlanabilirler.

Doublicat (Android)
Doublicat (iOS)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >