Küresel ısınma için açıklama: '1.5 santigrat dereceyle sınırlandırılabilir'

Küresel ısınma, dünyanın en büyük ve en çok özen gösterilmesi gereken problemleri arasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün yetkili isimleri arasında yer alan Peter Pechacek, ‘Küresel ısınmayı 1.5 santigrat dereceyle sınırlandırmak fizik ve kimya kuralları içerisinde mümkün’ açıklamasında bulundu. Dünyanın en büyük problemleri arasında gösterilen küresel ısınma için yapılan bu analiz büyük önem ifade ediyor…

Birleşmiş Milletlerin (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Ormancılık Programı Sorumlusu ve projenin teknik lideri Peter Pechacek, iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadelede etkin plan ve programların yanı sıra farkındalığı artırmanın önemine işaret ederek, 'Küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırabilmek fizik ve kimya kuralları çerçevesince mümkün.' dedi.

İklim değişikliği ile etkin mücadele edebilmek için Polonya'nın Katoviçe kentinde başlayan 24. Taraflar Konferansı (COP 24) kapsamında Pechacek, iklim değişikliği ve küresel ısınmadaki son durum ve bu kapsamda etkin mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yöneticisi Peter Pechacek, 'küresel ısınma projeleri'ni düşünüyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yöneticisi Peter Pechacek, 'küresel ısınma projeleri'ni düşünüyor.

Tarihteki en yüksek oran

Atmosferdeki karbondioksit oranının günümüzde 409 ppm (her milyondaki partikül miktarı) seviyesinde olduğuna dikkati çeken Pechacek, bu oranın tarihteki en yüksek oran olduğunu vurguladı. Pechacek, küresel ısınma ve iklim değişikliğindeki son duruma ilişkin şunları kaydetti:

  • "Tarihte orta troposferde görülen en yüksek karbondioksit düzeyi 300 ppm idi. Şu an ise bu seviye 409 ppm. 2016 yılı tarihin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Son 136 yılda kaydedilen en sıcak 18 yılın 17'si 2001 sonrası yaşandı."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >