Küresel ısınma okyanusları etkiledi: Hortum ve fırtınalar artacak

Arşiv
Arşiv

ABD’de yer alan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) araştırmacılar, iklim değişikliğinin okyanus sıcaklıkları üzerindeki etkisini ölçtü. Araştırmacılar, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin okyanuslardaki şiddetinin son 10 yılda arttığını ve bu nedenle dünyanın pek çok yerinde su baskını, hortum, fırtına gibi olayların görülmesini beklediklerini söyledi.

Atlantik Okyanusu'nda Uruguay açıklarındaki dört farklı derinlikte ölçümleri kaydeden Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) bilim insanları, okyanus dibinin daha önce düşünüldüğünden daha fazla ısındığını keşfetti. Buna göre, 2009 ve 2019 yılları arasında, bin 360m ile 4 bin 757m derinlik arasındaki noktalardaki su 0,02 ile 0,04 santigrat derece ısındı.

"Küresel çapta büyük etkileri olacak"

Araştırmacılar, değişikliğin küçük gibi göründüğünü ancak küresel çapta büyük etkileri olacağı konusunda uyardı. Çalışmanın baş yazarı Christopher Meinen, "Derin okyanusların büyüklüğü düşünüldüğünden bu muazzam bir ısı miktarı" ifadelerini kullandı.

Okyanuslardaki değişim hortum, fırtına gibi doğa olaylarına neden olabilir
Okyanuslardaki değişim hortum, fırtına gibi doğa olaylarına neden olabilir

"Ölümcül olabilen fırtına ve kasırgalara neden olabilir"

  • Dünya tarafından emilen ısının yaklaşık yüzde 90’ı okyanuslarda birikiyor. Ardından biriken ısı, su moleküllerinin genişlemesini sağlayarak deniz seviyesinin yükselmesini sağlıyor. Araştırmacılar yükselen su nedeniyle, dünyanın birçok noktasında ölümcül olabilen ve maddi zarar yaratabilecek fırtına ve kasırgaların meydana gelebileceğini belirtti.

Derin okyanuslar hızla ısınıyor
Derin okyanuslar hızla ısınıyor

"İnsan kaynaklı iklim değişikliği neden oluyor"

Meinen, yeni bulguların insan kaynaklı iklim değişikliğiyle tutarlı olduğunu söyledi. Ancak derin okyanus hakkında uzay araştırmalarından daha az çalışma yapıldığını ve tarihsel veri bulunmadığı söyleyen Meinen, "Saatten saate ve günden güne farklılık gösteren yüksek değişimler kaydetmeyi beklemiyorduk. Derin okyanusun hızla ısınmasına neden olan faktörler var, ancak bu sürecin nasıl meydana geldiğini bilmiyoruz” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >