Kuzey Kore'nin Madrid elçiliğini basan örgüt, FBI’yla temasa geçmeye çalışmış

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un
Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un

İspanya’nın Madrid kentindeki Kuzey Kore elçiliğine saldırıyla ilgili iddianame ve İspanyol basınındaki haberlere göre, baskını gerçekleştiren 'Cheollima Sivil Savunma' isimli gizli örgüt, New York'a gidip Amerikan istihbarat servisleriyle temasa geçip ele geçirdiği istihbaratı satmaya çalıştı.

Geçtiğimiz ay Kuzey Kore'nin Madrid Büyükelçiliği'ne baskın yapılıp personelin rehin alınması, bazı belgelerle bilgisayarların çalınması olayını soruşturan İspanya Yüksek Mahkeme Yargıcı Jose de la Mata, 14 sayfalık iddianame hazırladı.

Baskına karışanların 7’sinin kimliği ortaya çıktı

5 saat süren baskına karışan bıçaklı, levyeli ve sahte silahlı 10 kişi arasından 7 kişinin kimlikleri tespit edildi. Zanlılar hakkında cebirle konut dokunulmazlığını ihlal, gasp, tehdit ve organize suçlar dahil 6 farklı suçtan uluslararası arama ve tutuklama kararı çıkarıldı.

Polisleri ikna edip geri döndü

ABD ve Güney Kore vatandaşlarından oluşan grubun lideri ise Meksika vatandaşı Adrian Hong Chang olarak belirlendi. Chang'ın FBI ile temas kurup ele geçirdiği istihbaratı satmaya çalıştığı belirtildi. İspanyol gazetesi El Pais, baskın ihbarı alan polisin elçilik kapısına gittiğinde karşılarına çıkan Adrian Hong Chang'ın üst düzey bir diplomat olduğuna ve elçiliğin içinde her şeyin normal gittiğine polisleri ikna ettiğini yazdı.

New York’ta istihbarat servisleriyle temasa geçmişler

Chang ile ekibinin saatler sonra Lizbon'a gidip oradan New York uçağına bindiği, 5 gün sonra da Amerikan istihbarat servisleriyle temasa geçmeye çalıştığı kaydedildi.

  • Yargıç Jose de la Mata'ya göre elçilik saldırısını düzenleyenler, kendilerini Kuzey Kore'de Kim Jong-un liderliğindeki rejimi devirmek için kurulmuş gizli bir örgütün üyesi olarak tanıttı.
  • ABD'nin The Washington Post gazetesi bu gizli örgütün adının 'Cheollima Sivil Savunma' olduğunu yazdı.
  • Cheollima'nın Pegasus anlamına geldiği söyleniyor.

Batı basınına göre Kim'i devirmek için doğrudan eylemde bulunmasıyla diğer Kuzey Kore muhaliflerinden ayrılan 'Cheollima Sivil Savunma' hakkında bilinenler kendi yaptıkları açıklamalara ve İspanyol yargıcın iddianamesine dayanıyor.

Kendine 'Özgür Joseon' da diyen 'Cheollima Sivil Savunma', ilk kez Şubat 2017'de Kuala Lumpur Havaalanı'nda suikasta kurban giden Kim Jong-un'un kardeşi Kim Jong-nam'ın korumaları olduklarını söylediklerinde gündeme gelmişti.

“Sürgündeki Kuzey Kore Hükümeti”

Cheollima Sivil Savunma, 1 Mart'ta yayımladığı açıklamada, kendisini 'sürgündeki geçici Kuzey Kore hükümeti' ilan etmeye ve 'insanlığa karşı suç işleyen Kuzey Kore rejimini devirme' yemini etmeye yer verdi. Lideri Adrian Hong Chang, daha önce sığınmacılara yardım örgütü iddiasıyla Kuzey Kore'de Hürriyet isimli grubu kurmuştu. Adrian Hong adıyla Foreign Policy dergisinin de aralarında olduğu ABD'deki yayınlarda Kuzey Kore rejimi aleyhine propaganda yapan yazılar kaleme aldı.

Kim’siz Kuzey Kore için Ethereum’la vize satıyor

Grup, bu haftadan itibaren yeni ülke için vize satmaya başladığını ve destekçilerin Ethereum (ETH) kripto parasıyla ödeme yapabileceklerini açıkladı.

Cheollima, Kim'i devirmekte başarılı olmaları durumunda, bu vizeleri alanların ülkeyi başka hiçbir kimlik bilgisi olmadan ücretsiz ziyaret edebileceklerini vaat etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >