Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan"Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız." açıklamasında bulunmuştu. Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. TBMM Genel Kurulu 2 Ocak Perşembe günü olağanüstü toplanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’da konuşlanmasını sağlayacak Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Meclis'e sunulan Libya'ya tezkere metninde;

Libya'da Şubat 2011'de meydana gelen olayları takip eden süreçte demokratik kurumların inşa edilmesine yönelik çabalar artan silahlı çatışmalar sebebiyle akamete uğramış, ülkede parçalanmış bir yapı ortaya çıkmıştır.

Bu gelişmeler, Libya'ya ilaveten Türkiye dahil tüm bölge için de tehdit oluşturmaktadır. Sözde Libya Ulusal Ordusuna bağlı unsurlar, Libya'da faaliyet gösteren Türk şirketleri, Libya'da ikamet eden Türk vatandaşları ile Akdeniz'de seyreden Türk bandıralı gemiler gibi Türk çıkarlarının hedef alınacağı yönünde açıklamalarda bulunmaktadır. Sözde Libya Ulusal Ordusunun saldırılarının durdurulmaması ve çatışmaların yoğun bir iç savaşa dönüşmesi halinde Türkiye'nin gerek Akdeniz havzasındaki gerek kuzey Afrika'daki çıkarları da olumsuz yönde etkilenecektir.

Şentop'tan Perşembe günü olağanüstü toplantı çağrısı

Libya'ya asker gönderme konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki veren tezkerenin sunulmasının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, tezkeresinin görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu'nu 2 Ocak Perşembe günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

Tezkerenin Meclis'ten geçmesi için salt çoğunluk yeterli

Tezkerenin Meclis'ten geçmesi için oylamaya katılanların salt çoğunluğu yeterli olacak.

Çavuşoğlu CHP ve İYİ Parti'yi bilgilendirdi

MHP'nin destek vereceğini açıkladığı tezkereye CHP ve HDP hayır oyu verecek. İYİ Parti'den yapılan açıklamada ise tezkerenin gerekçesini öğrendikten sonra gerekli değerlendirmenin yapılarak karar verileceği bildirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da tezkereye ilişkin bilgi vermek için CHP ve İYİ Parti'ye ziyaretlerde bulundu.

Ne olmuştu?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderme ile ilgili "Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız. Meclis'ten bu tezkereyi geçirip davete icabet edeceğiz. Biz ülkenin meşru hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz." açıklamasında bulunmuştu.
  • Askeri kaynaklar tarafından TSK'nın yurt içinde ve dışında emir verildiği zaman her türlü görevi yapmaya hazır olduğunu bildirilmişti.
  • Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), "Trablus'ta savaş tırmanırsa Türkiye'den askeri destek isteyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >