Libya'ya hangi silah sistemleri götürülecek?

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilen İHA, Geçitkale Havalimanı'nda görünüyor.
Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilen İHA, Geçitkale Havalimanı'nda görünüyor.

Türkiye'nin denizden komşusu olan Libya ile varılan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası"nın ardından bölgeye asker gönderilmesine ilişkin tezkere de TBMM Genel Kurulu'ndan geçti.

Türk askeri Libya'ya Ulusal Mutabak Hükümeti'nin (UMH) mevcut kuvvetlerini ve ortaya koymuş olduğu direncin planlanmasını, sevk ve idaresi, komuta kontrolünü ve nezaretini gerçekleştirmek üzere gidiyor.

Uzmanlar Libya'daki en önemli unsurun hava savunma sistemi olduğuna işaret ediyor. Mevcut silah ve araç gereçlerin etkin olarak kullanılması için operatör desteği, silah ve mühimmatların verilmesinin altı çiziliyor.

Türk savunma envanterinde bulunan Koral, Kirpi, Vuran, İHA-SİHA, MPT-76 gibi araçların Libya'da kullanılma ihtimalinin olduğu belirtiliyor.

Türkiye, Libya'da uluslararası arenada tanınan meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma sonucu Akdeniz'in batısındaki sınırlarını belirledi. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve ABD'nin desteğiyle başkent Trablus'u işgal etmek isteyen milis güçlerin lideri Halife Hafter'e karşı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den askeri destek talebinde bulundu.

TBMM Genel Kurulu'nda oylanan tezkere, oy çokluğuyla kabul edilerek Türk askerinin Libya'ya gönderilmesinin yolu resmen açıldı.

Türkiye Libya'da ne yapacak?

GZT'nin ulaştığı Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, bir görev grubu oluşturulacağını, Libya'daki ihtiyaçların çerçevesinde 'şekillenecek' öncelikli olarak 'dengeyi sağlayacak' ardından da 'elde edecek' bir görev grubundan bahsedildiğinin altını çizdi.

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar
Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar

"Bu görev grubunun içerisinde asli unsurların olacağı gibi bir diğer tarafıyla da tekil unsurların yer alacağını düşünüyorum." diyen Ağar, "Öncelikli olarak oradaki taraf olduğumuz yapının mevcut kuvvetlerini ve ortaya koymuş olduğu direncin planlanması, sevk ve idaresi, komuta kontrolü ve nezareti. Bir diğer tarafıyla sahada kaybetmeye sebebiyet veren harp silah araç gereçlerine zafiyetleri var. Donanım ve teçhizatlarında zafiyetleri bulunuyor. Öncelikli olarak bunların tamamlanması, bunların denge ve inisiyatif üretmesi gerekiyor." dedi.

Sahadaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı personelin yetkinliklerinin artırılmasının temel hedeflerden biri olduğuna işaret eden Ağar, "Mevcut silah ve araç gereçlerin etkin olarak kullanılmasıyla ilgili ihtiyaç duyulan operatör desteği ve silah ve mühimmatların onlara verilmesi. Bir diğer tarafıyla da kendi güvenliğimizi alacak şekilde gerek havadan gerekse denizden tedbirlerin alınması. Ben bu şekilde bütün bu ihtiyaçları karşılayacak bir görev grubuyla beraber yapılacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.


Libya'da hava savunması neden önemli?

Özellikle hava savunma sisteminin Libya'da en önemli ihtiyaçlardan biri olduğuna da değinen Ağar şöyle konuştu:

"Orada elde mevcut olan alçak irtifa hava savunma sistemlerinin kullanılabileceği gibi yeni geliştirilen Hisar serisihava savunma sistemleri veya alınacak, tedarik edilecek hava savunma sistemleri çok rahat bir şekilde orada kullanılabilir.

İHA'lar ve SİHA'lar hem savunma hem de caydırma maksatlı orada kullanılacağını değerlendiriyorum. Envantere yeni giren birçok silah sistemi ve zırh teknolojilerinin de Libya'da devrede olacağını düşünüyorum. Şu an envanterde olan bütün araç gereçler orada başarılı olabilmek için kullanılmak zorundadır."

Bayraktar TB2 insansız hava aracı böyle görüntülendi.
Bayraktar TB2 insansız hava aracı böyle görüntülendi.

S-400'ler Libya'da kullanılabilir mi?

Rusya'dan temin edilen S-400 hava savunma sisteminin Libya'da kullanılma ihtimalini sorduğumuz Abdullah Ağar, böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

  • GZT'nin ulaştığı bir diğer isim ise Savunma Sanayi Analisti Yusuf Akbaba oldu.

Kirpi ve Vuran araçlarının daha önce Ulusal Mutabakat Hükümetine verildiğini ve halihazırda kullanıldığını belirten Akbaba, "Bunun haricinde İHA ve SİHA platformları gönderilebilir. Libya'daki en büyük sorun hava savunma. Çünkü, Hafter güçlerinin elinde Mısır'dan tedarik edilen uçaklar var. Geçen gün harp akademisine yapılan saldırıda o uçaklar kullanıldı. Türkiye'de bu bölgede karargah kuracak, Hafter güçleri uluslararası gücü de arkasına alarak uydu görüntülerine ulaşabilir bu da büyük bir tehlikedir. Peki ne yapılmalı? Alçak irtifada Korkut götürülüp kullanılabilir." şeklinde konuştu.

Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi
Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi

Koral Libya'ya götürüldü haberleri doğru mu?

Libya kaynaklarında, Koral Elektronik Harp Sistemi'nin götürüldüğüne ilişkin haberler olduğuna dikkati çeken Akbaba, Türk kaynaklar tarafından bu bilginin doğrulanmadığını açıkladı.

"Ulusal Mutabakat Hükümeti tüm dünyanın tanıdığı meşru bir hükümet olduğundan dolayı, Somali'de verdiğimiz eğitimlerde yerli tüfeğimiz MPT'76'yı veriyorsak bu silahın da Libya'ya gideceğini tahmin ediyorum." şeklinde konuşan Akbaba şöyle devam etti:

"Libya'da bir güç aktarımı da söz konusu. Bu kapsamda zırhlı araçlar götürülürken yerli tank çıkarma gemisi Bayraktar ve Sancaktar'ın da kullanılması mümkün.

Saldırı helikopter, yani Atak helikopteri götürürsek büyük fark yaratırız. 'Fakat gider mi? Nasıl götürülür?' sorularına cevap vermemiz şu an için erken olur."

Türkiye'nin Libya'ya gönderme ihtimali olan sistemler şöyle:

  • * Koral
  • * Kirpi
  • * Vuran
  • * İHA - SİHA
  • * Korkut
  • * MPT-76
  • * Bayraktar - Sancaktar (Tank çıkarma gemisi)
  • * Atak
  • * Hisar
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >