Macaristan Başbakanı Orban: Rusya-Ukrayna Savaşı'nı hiç kimse kazanamayacak

Macaristan Başbakanı Viktor Orban
Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın kazananı olmayacağını vurgulayarak ateşkese ve daha sonra da barış görüşmelerinin başlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, devlet radyosu Kossuth Radio'da yaptığı konuşmada, "Rusya, savaşı kazanamaz çünkü Batı, Ukrayna için o kadar çok silah, enerji ve para seferber ediyor ki, böyle bir güce karşı açık bir askeri çatışmayı kazanmak imkansız ama bunun tersi de doğru çünkü nükleer bir güç olan Rusya'nın yenilebileceğini düşünenler yanılıyor." ifadesini kullandı.

Avrupa'nın Ukrayna'ya yaptığı yardımlarda sınır çizmemesinin yanlış olduğunu çünkü her geçen gün daha da savaşa sürüklendiğini savunan Orban, yakında Ukrayna topraklarına barış koruma güçlerinin gönderilmesi teklifinin gündeme gelebileceğini dile getirdi.

Macaristan'ın NATO üyesi ve NATO'nun da bir savunma ittifakı olduğunu kaydeden Orban, NATO üyesi ülkelerin NATO dışında askeri müdahalelere girişebileceğini ama katılmak istemeyen diğer üyelerin buna zorlanamayacağını kaydetti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini şahsen desteklediğini belirten Orban, partisi Macar Yurttaş Birliğinin (Fidesz) bazı milletvekillerinin ise Macaristan'ın hakkında gerçek dışı iddiaları yaydıkları gerekçesiyle iki ülkeyi desteklemek istemediğini aktardı.

Orban, "Eğer İsveç ve Finlandiya, Macaristan'ın adil olmasını ve NATO üyeliğine katkıda bulunmasını istiyorsa o zaman bu ülkeler de aynı adımları atmalı ve Macaristan hakkında gerçek dışı iddialar yaymamalılar." dedi.

İsveç ile ilgili Türkiye'nin de endişelerinin bulunduğuna ve bunların dikkate alınması gerektiğine işaret eden Orban, "Türkiye'nin kaygısı, İsveç'te Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren terör örgütlerinin bulunması. Onlar da bizim müttefikimiz ve seslerini duymalıyız." diye konuştu

Macaristan, NATO üyeliği kapsamında İsveç ve Finlandiya'ya heyet yollayacak

Macaristan'da hükümetteki Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) Grup Başkanı Mate Kocsis, partisinin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda bölünmüş durumda olduğunu ve Ulusal Meclis Başkanı'ndan iki ülkeye heyet yollaması için talepte bulunduğunu söyledi.

Kocsis, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Viktor Orban'ın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini desteklediğini ama Fidesz milletvekillerinin bu konuda bölünmüş olduğunu belirtti.

Bazı milletvekillerin, İsveç ve Finlandiyalı politikacıların Macaristan'a yönelik tutumlarından ötürü bu ülkelerin NATO üyeliğine destek vermek istemediğini dile getiren Kocsis, "Başbakan (Viktor Orban), İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek istedi ama parti grubu, bu konuda çok bölünmüş durumda. Ciddi tartışma çıktı. Birçok milletvekili, 'bu ülkelerin politikacıları son yıllarda temelsiz ve kaba bir şekilde Macaristan'a hakaret ettiler ve şimdi ise iyilik istiyorlar' şeklinde itiraz etti." ifadelerini kullandı.

Parlamento Başkanı'nın bilgi almak ve müzakere amacıyla İsveç ve Finlandiya'ya bir heyet yollayacağını aktaran Kocsis, söz konusu kararın sürecin uzaması ya da ertelenmesi anlamına gelmediğini, üyelik kararının Mecliste verileceğini söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Macaristan'ın savaşı olmadığını, hükümetin barış taraftarı olduğunu vurgulayan Kocsis, Fidesz ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) gruplarının parlamentoya, savaşla ilgili siyasi bildiri sunacağını belirtti.

Kocsis, Macar hükümetinin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu nedeniyle baskı altında olduğunu savundu.

Parlamentoya sunulacak siyasi bildiride, Macaristan'ın barışa olan bağlılığının yer alacağını, Rusya'nın saldırganlığının kınanacağını, Ukrayna'nın kendini savunma hakkına destek verileceğini belirten Kocsis,Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik yaptırımlarının reddedileceğini, Ukraynalı mültecilere yardımın devam edileceğini ve savaşın Ukrayna'daki Macar azınlığı ciddi şekilde etkilediğinin de yer alacağını kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >