Maden şirketi İsveç kasabasını taşıyacak

İsveç
İsveç

İsveç’te 18 bin kişinin yaşadığı Kiruna kasabası, devlete bağlı maden şirketi tarafından 3 kilometre ileriye taşınıyor. Avrupa’nın en büyük demir-çelik maden rezervinin bulunduğu köy, maden çıkarma çalışmaları nedeniyle risk altında.

İsveç’in kuzeyinde 18 bin kişinin yaşadığı Kiruna kasabası, madencilik faaliyetleri nedeniyle oluşan çukura gömülme tehlikesi nedeniyle 3 kilometre ötede yeniden kurulacak. Avrupa’nın en büyük demir-çelik rezervine sahip bölgenin etrafında bulunan kasaba, devlete bağlı maden şirketi LKAB faaliyetlerinden dolayı çökme tehlikesi altında.


                                    Maden şirketi, 1900’de kurulan kasabanın 3 kilometre doğuda yeniden inşa edilmesi için 1 milyar dolardan daha fazla para harcayacak. Kasabadaki saat kulesi ve kilise gibi sembolik değere sahip binalar da aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek. Habertürk'ün haberine göre, bu taşınma sürecinin 20 yılı bulabileceği belirtiliyor.


Kasabadaki bazı tarihi binalar kamyonlarla taşınmaya başladı. Bazı aileler de kasabadan ayrılarak inşası başlayan bölgeye taşındı.
Maden şirketi, 1900’de kurulan kasabanın 3 kilometre doğuda yeniden inşa edilmesi için 1 milyar dolardan daha fazla para harcayacak. Kasabadaki saat kulesi ve kilise gibi sembolik değere sahip binalar da aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek. Habertürk'ün haberine göre, bu taşınma sürecinin 20 yılı bulabileceği belirtiliyor. Kasabadaki bazı tarihi binalar kamyonlarla taşınmaya başladı. Bazı aileler de kasabadan ayrılarak inşası başlayan bölgeye taşındı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >