Manisa’daki deprem İstanbul’da neden hissedildi?

Ankara ve Manisa'da gerçekleşen depremler birçok ilden hissedildi
Ankara ve Manisa'da gerçekleşen depremler birçok ilden hissedildi

Manisa'da ve Ankara'da art arda yaşanan depremler İstanbul ve İzmir'i de kapsayan geniş bir çevrede hissedildi. İki ilde de yaşanan depremlerde ilk belirlemelere göre can kaybının yaşanmadığı belirtildi. Peki depremler neden bu kadar geniş bir çevrede hissedildi? Bu depremler büyük depremin habercisi mi? İşte konunun uzmanlarından ilk değerlendirmeler...

Türkiye dün geceden itibaren tabiri caizse beşik gibi sallanıyor. Dün gece 22.22'de Manisa'da 5.4 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul ve birçok ilde de hissedildi. Depremin ardından Manisa'da en büyüğü 4,3 olan 212 artçı sarsıntı kaydedildi.Bu sabah şiddetli depremlere bir yenisi eklenerek Ankara'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 12 dakika sonra ise 3.8 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Ankara'da en büyüğü 3 olan 10 artçı sarsıntı yaşandı.

Deprem uzmanları, başta İstanbul ve İzmir'i de etkileyen depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

"Batı Anadolu deprem şekline ters"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Manisa’da pek çok deprem fay hattı var. Sanıyorum ki makaslama zonu üzerinde meydan geliyor depremler. Ege bölgesindeki faylar genellikle doğu batıdır ama buradaki kuzey güneye yakın depremler oluşmaya başladı. Bu Batı Anadolu’nun deprem şekline ters.

Deprem neden geniş bir çevrede hissedildi?

Batı Anadolu’da İzmir çevresinde pek çok çöküntü alanı var ve buralardaki yapı stoklarının çoğu alüvyon dediğimiz gevşek zemin üzerinde. Dolayısıyla geniş bir çevrede hissedilmesinin birinci sebebi zeminin jeolojik durumu ikincisi de depremin derinliği ile ilgilidir.

"Büyük kırılmalar gerçekleştiği için İstanbul'da hissedildi"

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk:

Bu bölgedeki kırıklarımızın boyu kısa. Çok büyük deprem yapacak kırıklar değil. Bu deprem oldu bitti. Bu bölgedeki halkın endişelenmesine gerek yok. Bu büyüklükte bir kırılma olduğunda İstanbul yine hissetmişti. Bu bölgede 6'yı geçen depremler de oldu.

"Deprem, 35 ve 36 km uzunluğunda iki parçalı fay üzerinde gerçekleşti"

Dr. Ramazan Demirtaş:

35 km ve 36 km uzunlukta iki ayrı parçadan oluşan Gelenbe Fay Zonu'nda 5.4 büyüklüğünde bir deprem oluyor.

Sıfırıncı dakikada ekrana bağlananlar daha büyük deprem olmaz diye açıklama yapıyorlar. Hangi hesaba göre? 35 km ve 36 km uzunluktaki iki parçalı bir faydan söz ediyoruz.

"Deprem, her an deprem üretecek aktif fayların üzerinde gerçekleşti"

Prof. Dr. Orhan Tatar:

Türkiye'de şuanda yaklaşık 500 civarında her an deprem üretebilecek aktif faylar var. Meydana gelen depremde bu faylardan birinin üzerinde meydana geldi. An itibariyle baktığımızda 47 tane artçı depremin meydana geldiğini görüyoruz.

"İstanbul'da depreme duyarlı yerlerde hissedildi"

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan:

İstanbul’da hissedilmesi gayet normal, özellikle sığ depremlerde göle atılan bir taşın dalga etkisi gibi bir etki oluşur. Depremin etkisi dalga dalga hissedilir. Yayılan bu dalgalar da hissediliyor. Depremin olduğu yer İstanbul’a 300-400 kilometre uzakta. Fayın bir ucu Akhisar’da bir ucu İstanbul’da diye yorumlamak çok yanlış olur. Zaten İstanbul’un sadece depreme duyarlı bölgelerinde hissedildi.

Büyük depremin habercisi mi?

Prof. Dr. Şerif Barış:

Ankara ve Manisa’daki depremler birbirinden bağımsız ve olağan depremler. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu gösteriyor. Biz hep söylüyoruz ama insanlar bu depremlerin sanki büyük bir depremin büyük depremin habercisi olduğu gibi bir yoruma gidiyorlar. Bu doğru bir yorumlama değil. Yapılacak olan şey Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinden hareketle depreme karşı gerekli önlemleri almak, zararı azaltmak için çalışmaktır.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >