Mars yolculuğu 8 aydan 70 güne inebilir: Fizik kurallarını alt üst eden yakıtsız motor

Uzay yolculuklarının süresini ciddi oranda kısaltacak olan 'EmDrive' adlı motor itici güçle çalışacak.

İngiliz mühendis Roger Shawyer EmDrive1999 yılında geliştirdiğinde tartışmalara neden olmuştu. Bazı bilim insanları motorun çalışmasını imkansız olarak görürken, bazıları ise test edilip üretilmesi gerektiğini savundu. Günümüzde ise Nasa, o zaman tartışmalara neden olan ve elektromanyetik itici güç olarak da adlandırılan motorun testlerini yaptı ve başarılı oldu. Yakıt kullanmadan itici güç sistemiyle çalışacak olan motor uzay yolculuklarında devrim yapabilir.

Yakıt yerine Kuantum Mekaniğinden yararlanıyor
Bu sistemin çalışma prensibi; ağır, verimsiz roket yakıtı yerine, huni biçiminde bir metal kovuk içinde mikrodalgaların ileri geri sekmesi ile itiş üretilmesine dayanıyor. Mikrodalga veya kuantum boşluğu, plazma iticileri olarak da açıklanan sistemin, yakıt kullanmadan elektrik üretebildiği ve itiş gücü sağlayabildiği iddia ediliyor.


81 bin yıllık mesafe 30 yıla inecek

EmDrive motoru gerçekten hayata geçirilirse yaklaşık 8 aylık Mars yolculuğu sadece 10 haftaya inebilir. Güneş'e en yakın yıldız olan 4,25 ışık yılı uzaklıktaki Proxima Centauri sistemine 30 yılda gidilebilir. Günümüzün en hızlı uzay aracıyla bu mesafeyi kat etmek için 81 bin yıl gerekiyor. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre).
Şimdiye kadar bilimsel olarak imkansız görülen EmDrive için sonraki adım ise uzayda yapılacak testler. Önümüzdeki aylarda başlayacak olan testler ile itiş elde edilirse tabuları yıkan bir teknoloji insanlığın hizmetine sunulabilir.


Kaynak: Bilimpro

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >