Maske takmak için bir neden daha: Koronavirüse karşı bağışıklık sağlıyor

Arşiv
Arşiv

Son günlerde maske kullanımıyla ilgili yeni ve önemli bir bilgi gündeme geldi. Maske takanların virüse maruz kaldıklarında antikor geliştirerek daha az hasta oldukları ortaya atıldı.

Koronavirüse karşı alınan tedbirlerin başını maske çekiyor. Hayatımızın parçası haline gelen maskenin bir yararı daha konuşulmaya başladı: Aşı etkisi… Buna göre maske virüsle teması minimum düzeye indirdiği için aşı etkisine sebep olabiliyor.

"Hasta yapma gücünü kırıyor"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, The New England Journal of Medicine’da konuyla ilgili bir araştırmanın yayımlandığını belirterek konuyu şu şekilde açıklıyor:
  • “Maske taktığımız zaman vücuda giren mikrop sayısı azalıyor. Biz maskeliysek, karşımızdaki kişi de aynı şekildeyse ortama yayılan virüs çok çok azalıyor. Eğer karşımızdaki kişi maskesizse, mesafemize bağlı olarak belli oranda mikrop dağılıyor. Bunlardan bir kısmı maskeden geçtiğinde sayı çok düşük olduğundan hastalık yapma gücü az ama bağışıklık yapma gücü yeterli hale geliyor.”

"Aşı etkisi yapıyor"

Bu durumun tıpkı aşılama sonucu oluşan bağışıklığa benzediğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, “Aşı aslında mikrobun öldürülmüş, zayıflatılmış veya hastalık yapan parçasının teknik yöntemlerle alınıp vücuda verilmesidir. Böylece vücut da ona cevap verebilecek duruma gelir” diyor.

Kaynak: TRT Haber

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >