Meghan Markle ve Prens Harry İngiltere'ye yük oldu: Halka ağır vergiler

Meghan Markle ve Prens Harry evlendikleri günden beri Kraliyet kurallarının dışına çıkan tavırlarıyla gündeme geliyor.
Meghan Markle ve Prens Harry evlendikleri günden beri Kraliyet kurallarının dışına çıkan tavırlarıyla gündeme geliyor.

İngiliz Kraliyet ailesinin veliahtlarından biri olan Prens Harry geçtiğimiz yıl oyuncu Meghan Markle ile evlendi. İngiltere basının en fazla gündeme taşıdığı çiftlerden biri olan Meghan ve Harry, evliliklerinin ilk yılında anne ve baba olmanın heyecanını yaşadı. Doğumdan kısa bir süre önce de Kensington Sarayı’ndan taşınan Markle ve Prens, Kraliçe'nin hediyesi olan Frogmore Kır Evine yerleşti. Ancak eve yapılan tadilatların fazla olması ve bu ücretlerin halka yansıması İngiltere'de monarşi karşıtlarını isyan ettirdi.

Prenses Diana ve Prens Charles'ın küçük oğlu Prens Harry İngiliz Kraliyet ailesinin taht sırasında bulunan veliahtlarından birisi olarak biliniyor. Mayıs ayında Meghan Markle ile dünyaevine giren Prens, oyuncu biriyle evlenerek Kraliyet ailesinin kurallarının dışına çıktı. Aradaki farklara rağmen Kraliçe Meghan'ı kabul etti.

Çiftin geçtiğimiz ay Archie Harrison Mountbatten-Windsor ismini verdikleri bir erkek bebekleri dünyaya geldi. Doğumdan kısa bir süre önce de saraydan taşınarak, Kraliçe Elizabeth'in hediye ettiği Frogmore Kır Evine yerleşen çift harcadıkları paralarla gündeme geldi.

İngilizleri kızdıran tadilat

İngiliz Kraliyet ailesinin yıllık finansal açıklamasında Meghan Markle ve Prens Harry’nin yeni evleri için 3 milyon dolar harcadıkları bilgisi İngilizlerin tepkisine neden oldu. Çiftin resmi ikametgahı olan, Londra'nın batısındaki Windsor Malikanesi’nin bir köşesinde bulunan Frogmore Kır Evi, beş küçük yatakhane tarzı üniteyi, büyüyen aileleri için modern olanaklara sahip tek bir ev haline getirmek için kapsamlı yapısal değişikliklerden geçti.

Kraliyet çifti, oğulları Archie’nin mayıs ayında dünyaya gelmesinden kısa bir süre önce Frogmore Kır Evi’ne taşındı
Kraliyet çifti, oğulları Archie’nin mayıs ayında dünyaya gelmesinden kısa bir süre önce Frogmore Kır Evi’ne taşındı

Çift evi baştan sona yeniledi

19. yüzyıldan kalma evin çatısının yenilenmesi, yeni merdivenler eklenmesi, şömine kurulması ve yeni bir ahşap zemin kaplanmasını içeren işler, yerel konseye başvuru belgelerinde detaylı bir şekilde anlatıldı. İngiliz basını, seçilen özel zemin malzemesinin Meghan Markle ve bebeğinin yoga odası için olabileceğini iddia etti, ancak Buckingham Sarayı haberleri belgelerle yalanlandı.

Özel yüzer zeminin sadece ana mutfakta, planlamacılar tarafından inşaat sırasında eski döşemeleri geçici olarak korumak için kullanıldığı açıklandı.

 Frogmore Kır Evinin düzenlenmemiş hali
Frogmore Kır Evinin düzenlenmemiş hali

Meghan Markle ve Prens Harry'nın evi halka yük oldu

Kraliçe'nin personelinin maaşlarını, sarayların bakımını ve seyahat de dahil olmak üzere resmi kraliyet görevlerini ödeyen Egemen Hibe Hesapları, tadilat masraflarını da üstlendi. Eşyalar ve mobilyalar Meghan Markle ve Prens Harry tarafından karşılandı. Egemen Hibe bütçesinin halka açıklanan rakamlarına göre, monarşinin İngiliz vergi mükelleflerine olan yükü 2018-2019 yıllarında, önceki mali yıla göre yüzde 41 artarak 67 milyon sterline mal olduğu öğrenildi.

İngiltere’deki monarşi karşıtları, monarşinin vergi mükelleflerine getirdiği yükü ‘skandal’ olarak nitelendirdi.

Meghan Markle ve Prens Harry
Meghan Markle ve Prens Harry

'Saray akvaryum gibi'

Ev tadilata girmeden önce, İngiliz basınında, Meghan Markle ve Prens Harry’nin, Kate Middleton ve Prens William ile aralarının açık olduğu ve bu nedenle Kensington Sarayı’ndaki evlerinden ayrılmak istedikleri haberleri yer aldı. Öte yandan bu taşınmada, Markle’ın yeni doğacak bebeğini akvaryuma benzettiği sarayda büyütmek istemeyip normal bir evde büyütmek istemesi gibi gerekçelerin etkili olduğu iddia edildi.

Meghan Markle ve Kate Middelton
Meghan Markle ve Kate Middelton


Meghan Markle ailenin en farklı üyesi

Meghan Markle, 37 yaşında ve eski bir oyuncu. Ayrıca Meghan'ın annesi Doria Ragland, siyah ve babası Thomas Markle, beyaz. Yani Düşes bir melez. Bu durumda Markle'ın bebeği Kraliyet ailesinde, taht doğrultusunda bir ilk olarak tarihe geçti.

Meghan Markle evlendiği günden beri Kraliyet ailesinin en çok konuşulan üyesi oldu
Meghan Markle evlendiği günden beri Kraliyet ailesinin en çok konuşulan üyesi oldu

Meghan Markle'ın Amerikalı olması bebeğin iki taraflı bir topluluğa hitap ettiği ve Amerikan vatandaşı olabileceğini de gündeme getiriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >