Merkel hükümetine Bavyera eyaletinden soğuk duş

Arşiv
Arşiv

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki seçimlerinde ilk verilere göre iktidardaki CSU, son 60 yılın en kötü sonucunu alsa da birinciliğini korudu. Seçimlerde Yeşiller ile aşırı sağcı AfD oy oranlarını ciddi oranda artırırken Sosyal Demokrat Parti yüzde 9.6’yla tarihi bir yenilgi aldı.

Almanya’nın en zengin eyaleti Bavyera’da dün yerel seçimler düzenlendi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) yavru partisi Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre 37,4 oy alarak birinci parti olarak çıksa da önceki seçime oranla yaklaşık yüzde 12’lik kayıpla eyalet meclisinde salt çoğunluğunu kaybetti.

Bavyera'nın CSU'lu Başbakanı Markus Söder
Bavyera'nın CSU'lu Başbakanı Markus Söder

Son 60 yılın en kötü sonucuyla CSU’nun eyalet meclisinde 79 sandalyeye sahip olması bekleniyor. 1954’ten bu yana Bavyera’da yapılan tüm seçimlerden birinci çıkan ve 1958’den bu yana iktidarda bulunan CSU, 1958-1966 ve 2008-2013 dönemleri dışında eyalette hep tek başına hükümeti oluşturmuştu.

Aşırı sağcı AfD ilk kez eyalet meclisinde

Beş yıl önce yüzde 8,6’da kalan Yeşiller ise, oylarını ciddi oranda artırarak yüzde 17,7 ile sandıktan ikinci parti çıktı.

Oy oranını önemli oranda artıran Yeşiller'de büyük sevinç
Oy oranını önemli oranda artıran Yeşiller'de büyük sevinç

Hür Seçmenler partisi (FW) yüzde 11,4 oy aldı. Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 10,3 oy alarak ilk kez eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.

Yüzde 11 oy oranına ulaşan aşırı sağcı AfD Bavyera'da ilk kez meclise girdi.
Yüzde 11 oy oranına ulaşan aşırı sağcı AfD Bavyera'da ilk kez meclise girdi.

2015’te yaşanan göç krizinde mültecilerin Almanya’da ilk ayak bastığı eyalet olarak bilinen Bavyera’da mülteci karşıtlığı ve CSU politikalarından duyulan memnuniyetsizliğin AfD’nin oylarını artırdığı düşünülüyor.

Sosyal demokratlar seçimlerde ağır yenilgiye uğradı

Seçimler, Sosyal Demokrat Parti (SPD) için de tarihi yenilgi oldu. SPD yüzde 9.6 ile AfD’nin gerisinde kaldı. Seçimlerde Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5, Sol Parti yüzde 3,5 oranında oy alırken, bu sonuçlara göre, Bavyera’da CSU ile FW arasında koalisyon hükümeti görünüyor.

CSU’nun büyük oy kaybı parti lideri ve aynı zamanda federal hükümette İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in siyaset sahnesindeki geleceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Bavyera Başbakanı Markus Söder seçim sonucuna ilişkin, “Kolay bir gün değil, ama Bavyera’nın güçlü ve istikrarlı kalması için sorumluluk almalıyız” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >