Merkez Bankası 2020 yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Arşiv
Arşiv

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez, yüzde 8,2 olan yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7.4 olarak revize etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında sanal olarak gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum yaptı. Uysal, 2020 yıl sonu enflasyonunun yüzde 7,4 olarak gerçekleşeceğinin, 2021 sonunda ise yüzde 5,4'e gerileyeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Uysal'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Petrol fiyatlarında düşüş öngörülüyor

Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretti.

Tüketici enflasyonu 2020 yılının ilk çeyreğinde ocak enflasyon tahminlerimizle uyumlu bir seyir izledi.

Sistemin fonlama ihtiyacındaki artışa bağlı olarak api aracılığıyla sağlanan net fonlama miktarı arttı. Aldığımız tüm tedbirlerle bankacılık sektörü ve reel sektöre likitideyi uygun koşullarda sağlamayı amaçlıyoruz.

2020 yılı için petrol tahminini 60 dolardan 32,6 dolara düşürdük.

2020 enflasyon tahmininde düşüş

  • 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2'den yüzde 7.4'e düşürdük.
  • Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 5,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

"Enflasyonda düşüş Temmuz itibariyle hızlanacak"

Salgına bağlı gelişmeler Mart ayı ortalarından itibaren iktisadi faaliyeti dış ticaret, turizm ve iç talep kanallarıyla sınırlamaya başlamıştır.

Enflasyonda düşüşün Temmuz ayından itibaren hızlanacağını öngörüyoruz. Ticaret bağımızın ve ilişkimizin güçlü olduğu merkez bankalarıyla swap görüşmelerini sürdürüyoruz, daha fazla gelişme olduğunda kamuoyuyla paylaşacağız

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >