Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Arşiv
Arşiv

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8,25'te sabit tuttu. Böylece Başkan Murat Uysal döneminde ilk kez faiz indirimi yapılmamış oldu.

Merkez Bankası, 2020 yılının altıncı faiz kararını açıkladı.Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,25'te sabit bıraktı.

Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi.

Başkan Uysal döneminde ilk kez faiz indirimi olmadı

  • Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yönetiminde ilk kez faiz indirimine gidilmemiş oldu. Uysal, 2019'un Temmuz ayında Murat Çetinkaya'nın yerine göreve geldiğinde politika faizi yüzde 24 seviyesindeydi. Uysal'ın yönetimindeki Merkez Bankası, her PPK toplantısında indirim kararı almış ve toplamda 1575 baz puan indirim yapmıştı.

Ekonomistler indirim bekliyordu

Yabancı ekonomistler, genel olarak politika faizinde 50 baz puanlık indirime gitmesini öngörürken Türkiye'deki analistler bankanın 25 baz puan faiz indirime gitmesini bekliyordu.

Merkez Bankası, salgın sürecinde 2,5 puan faiz indirirken, son dokuz toplantısında ise 15,75 puan faiz indirimi gerçekleştirmişti.

  • Faizlerin düşürülmesi ne anlama geliyor?
  • Eğer ülkede durgunluk varsa, Merkez Bankası faiz oranını düşürerek, ülkedeki ekonomik aktörlerin paraya daha ucuza ve daha fazla miktarda ulaşabilmelerini sağlamaya çalışır. Daha düşük faiz oranları ile borçlanabilen girişimciler ekonomik aktivitenin, ticaretin ve yatırımların artmasına katkı sağlarlar. Bu gibi bir durumda yüksek olan işsizlik oranı azalmaya başlar. Böylelikle daha fazla iş sahibi insan olması, tüketen ve talep eden kişi sayısının artmasına, yani enflasyonun çok düşük seviyelerden toparlanmasını sağlar.
  • Faizlerin artırılması ne anlama geliyor?
  • Ülkedeki sorunun yüksek enflasyon olduğu düşünüldüğünde, Merkez Bankası faiz oranını yükselterek, paraya ulaşabilmenin maliyetini artırmak ister. Böylelikle ekonominin içerisine miktarca daha az girebilen paranın değeri artmaya başlar. Bu da enflasyonun düşürülmesi demektir ki bu gibi bir durumda işsizliğin bir miktar artması yaşanır.
  • Merkez Bankası’nın faiz oranlarında yaptığı bir değişiklik, diğer banka ve finans kurumlarının uyguladıkları faizler üzerinde etkili olur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >