Meslektaşları Filistinli gazeteci için tek yürek: #Hepimiz Muaz'ız kampanyası

#Hepimiz Muaz'ız Kampanyası için sosyal medyada paylaşılan görsel
#Hepimiz Muaz'ız Kampanyası için sosyal medyada paylaşılan görsel

İsrail'in saldırısı sırasında bir gözünü kaybeden Filistinli gazeteci Muaz Amarine için destek kampanyası başlatıldı. Sosyal medyada meslektaşları gazetecilere yönelik yapılan insanlık dışı muameleye dikkat çekmek için bir gözünü eliyle ya da beyaz gazlı bezle kapatıp paylaştı. Bu kampanyanın diğer amacı ise Filistin'de yaşanan acı olayların kamuoyuna gösterilmesine engel olmak uğruna yapılan barbarca müdahaleleri gözler önüne sermektir. Gazeteciler kampanyanın yanı sıra destek için yürüyüş de yaptı.

Amarine ile dayanışma için sosyal medyada kampanya başlatan gazeteciler bir gözlerini elleriyle veya beyaz gazlı bezle kapatarak fotoğraflarını çektirip yayınlamak suretiyle Muaz Amarine'nin maruz kaldığı duruma dikkat çekmeye çalıştılar.

Muaz için sosyal medyadan gözü kapalı olarak fotoğraf paylaşan gazeteciler
Muaz için sosyal medyadan gözü kapalı olarak fotoğraf paylaşan gazeteciler

Kampanyanın diğer amacı

Gazeteciler yaptıkları açıklamalarda da bu kampanyanın aynı zamanda işgal güçlerinin gazetecilere yönelik insanlık dışı tutumuna ve Filistin'de yaşanan gerçeklerin kamuoyuna yansıtılmasını engelleme amaçlı vahşi uygulamalarına dikkat çekme amacı taşıdığını dile getirdiler.

Filistin Gazeteciler Sendikası'ndan kınama

Filistin Gazeteciler Sendikası da yaptığı açıklamada Filistinli foto muhabir Muaz Amarine'ye yönelik saldırıyı, işgal rejiminin gerçekleri yerel kamuoyuna ve dünya kamuoyuna yansıtmaya çalışan gazetecilere yönelik uygulamalarını kınadığını ifade etti.

Muaz için destek yürüyüşü yapan gazetecilere göz yaşartıcı gaz ile plastik mermi kullanıldı. Yürüyüşteki gaz maskeli kameraman
Muaz için destek yürüyüşü yapan gazetecilere göz yaşartıcı gaz ile plastik mermi kullanıldı. Yürüyüşteki gaz maskeli kameraman

Muaz için destek yürüyüşü

Batı Şeria’da İsrail güçlerinin müdahalesi sonucu sol gözünü kaybeden gazeteciye destek gösterisi düzenledi. İsrail güçleri protestolara katılan gazetecilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Gazetecilere sert müdahale: 8 gazeteci ağır yaralı, 3 gazeteci gözaltında

Filistinliler, Surif’te İsrail güçlerinin müdahalesi sonucu sol gözünü kaybeden gazeteci için destek yürüyüşü düzenledi. İsrail güçleri Batı Şeria’da düzenlenen barışçıl gösteride gazetecilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle sert müdahalede bulundu. İsrail saldırılarının ardından 8 gazetecinin ağır yaralandığı ve en az 3 gazeteci gözaltına alındığı öğrenildi.

İHA muhabiri elinden yaralandı

İsrail’in müdahalesinde İHA muhabiri de plastik mermiyle elinden yaralandı.

Gösteriye katılan protestocular, İsrail saldırıların durdurulması ve Filistinli gazetecilere karşı şiddetin sonlandırılmasına yönelik sloganlar attı.

Ramallah merkezli İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu’ndan (ICHR) Avukat Ferit el-Atraş yaptığı açıklamada, “Sol gözünü kaybeden Filistinli gazeteci Mouaz Amarnah’a vuran İsrail askeri ceza almalı. İsrail’in gazetecileri hedef alması büyük bir haksızlık ve uluslararası hakların ihlalidir. Filistinli gazeteciler dünyaya gerçekleri aktarmaya çalışırken, İsrail onları engellemeye çalışıyor” diye konuştu.

Batı Şeria’daki Gazeteciler Sendikası temsilcisi Hassen Abd El Javad da, “Gazetecilerin korunmasını ve onlara saygı duyulmasını talep ediyoruz" dedi.

Gözünden yaralanan gazeteci Muaz El-Amarine
Gözünden yaralanan gazeteci Muaz El-Amarine

Ne olmuştu?

İşgal güçlerinin 15 Kasım Cuma günü gerçekleştirdikleri korkunç saldırıda, 35 yaşındaki Filistinli foto muhabir Muaz Amarine'nin sol gözüne mermi isabet etmiş ve bunun sonucunda Amarine bu gözünü tamamen kaybetmişti. Bu saldırının gerçekleştiği sırada Amarine, Filistin'in Batı Yaka bölgesinin güneyinde yer alan El-Halil şehrinin kuzeyinde bulunan Surif beldesinde yahudi yerleşimine karşı gerçekleştirilen gösterileri izlemeye çalışıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >