Meteoroloji uyardı: Kuvvetli sağanak yağış bekleniyor

Arşiv
Arşiv

Meteoroloji Genel Müdürlüğü haftalık yağış haritasını paylaştı. Buna göre salı ve çarşamba günü; İstanbul ve Ankara dahil yurdun büyük bir bölümünde kuvvetli sağanak yağış beklenirken, Meteoroloji 2 il için turuncu 9 il içinde sarı kodlu uyarı verdi. Hava sıcaklıklarının kuzey, iç ve batı kesimlerinde hissedilir şekilde düşeceği aktarıldı. Yetkililer yağış alacak bölgelerde yaşayan vatandaşları, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarıda bulundu.

Türkiye hafta başından itibaren soğuk havanın etkisi altına girerken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü özellikle salı ve çarşamba günü için uyarı vermişti. Kuvvetli sağanak yağışların İstanbul ve Ankara'nın da içinde bulunduğu birçok ilde etkili olması bekleniyor.

Soğuk ve yağışlı hava geliyor

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizin Çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Bu yağışlı sistemle birlikte ülkemizin büyük bölümünde görülecek olan yağışların, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Akdeniz Bölgesi'nde zaman zaman kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

"Sıcaklıkların 6 ila 10 derece düşmesi bekleniyor"

Sıcaklıkların ise çarşamba günü akşam saatlerinde Marmara Bölgesi'nden başlayarak perşembe günü ülke genelinde 6 ila 10 derece düşmesi bekleniyor. Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde (1800 m rakım ve üzeri) beklenen yağışların bu sıcaklık düşüşü ile birlikte karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görüleceği tahmin ediliyor.

Vatandaşlara uyarı

Soğuk ve yağışlı sistemin cuma günü Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olduktan sonra ülkemizi hafta sonunda terk etmesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte görülecek kuvvetli yağışlar ile kuzeydoğu bölgelerimizin rakımı yüksek olan yerlerinde görülebilecek zirai don hadisesine karşı tedbirli ve dikkatli olunmalı, güncel tahmin ve uyarılarımız takip edilmelidir."

Karadeniz Bölgesi'nde kuvvetli sağanak

Karadeniz Bölgesi için kuvvetli sağanak yağış uyarısı verildi. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Akşam saatlerinden sonra Giresun çevrelerinde, gece Trabzon, Rize ve Artvin'in kuzeyinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2), Rize ile Artvin'in kuzey kesimlerinde şiddetli ve yer yer aşırı (100 mm üzeri) olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar, iç kesimlerde yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

2 il iç sarı, 9 il için turuncu kodlu uyarı

Meteoroloji'nin uyarı haritasında Artvin ve Rize için turuncu kodlu uyarı verilirken; Giresun, Trabzon, Bartın, Düzce, Bolu, Kastamonu, Sakarya, Zonguldak ve Karabük için sarı kodlu uyarı verildi.

  • Sarı ve turuncu kodlu uyarı nedir?
  • Sarı kodlu uyarı: Hava durumu potansiyel tehlikelidir. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Turuncu kodlu uyarı: Hava durumu tehlikelidir. Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

İllerHava sıcaklıkları

Ankara:

Parçalı yer yer çok bulutlu, gece saatlerinde yerel olmak üzere aralıklı sağanak yağışlı 23

İstanbul:

Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 23

İzmir:

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, gece saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı 29

Adana:

Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33

Antalya:

Az bulutlu ve açık 33

Samsun:

Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak yağışlı 18

Trabzon:

Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, yerel olmak üzere kuvvetli, kuzey kesimlerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor) 21

Erzurum:

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere aralıklı sağanak yağışlı 21

Diyarbakır:

Parçalı ve az bulutlu 34

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >