Mevcut bir ilacın koronavirüs hastalarına iyi geldiği ortaya çıktı

Arşiv
Arşiv

İngiltere'de yapılan testlerde 'dexamethasone' adlı steroid ilacının ağır koronavirüs hastalarının hayatlarını kurtarmaya yardımcı olduğu tespit edildi.

Dünya genelinde koronavirüs pandemisi nedeniyle vaka sayısı 8 milyon 130 bini geçti, ölü sayısı ise 440 bine yaklaştı. Bununla birlikte, dünyanın dört bir yanından bilim insanları virüse karşı ilaç geliştirmek için rekabet ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamasına göre, dünya çapında 130'dan fazla aşı geliştirme çalışması yapılıyor.

İngiltere'de yapılan testlerde ise bir steroid ilacının ağır koronavirüs hastalarının hayatlarını kurtarmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Ölüm riskini düşürüyor

  • Oxford Üniversitesinin yürüttüğü testlerde 'dexamethasone' adlı ucuz ve yaygın olarak bulunan bir ilacın COVID-19'da ölüm riskini düşürdüğü belirlendi.
  • Bu ilaçla yapılan tedavide, solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının üçte bir, standart oksijen tedavisi görenlerde ise beşte bir azaldığı görüldü.

Maliyeti düşük bir ilaç

Uzmanlar, düşük doz steroid tedavisinin ölümcül virüse karşı mücadelede önemli bir ilerleme olduğunu belirtti.


Araştırmaya liderlik eden Oxford Üniversitesinden Prof. Martin Landray, yaptığı açıklamada, sonuçlar için "Bu, COVID-19 olup da solunum cihazına bağlı veya oksijen tedavisi alan hastalara Deksametazon verildiğinde hayat kurtarılacağını ve bunu oldukça düşük bir maliyetle yapacağını gösteriyor" dedi.

Hastalığı düşük seviyede atlatanları etkilemiyor

Öte yandan, BBC'nin konuyla ilgili haberinde ilacın hastalığı hafif olarak atlatanlarda işe yaramadığı ve dolayısıyla stok yapılmasına gerek olmadığı vurgulandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >