MHP lideri Bahçeli'nin x+y=z formülü tuttu mu?

MHP lideri Devlet Bahçeli
MHP lideri Devlet Bahçeli

MHP lideri Bahçeli'nin yerel seçimler öncesi yaptığı x+y=z formülünü MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı değerlendirdi. Kalaycı,“Genel Başkanımız 24 Haziran sonucunu baz almıştı, şu anda yüzde 51.6 yani hedefimizi yakaladık.” dedi.

MHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimleri sonuçları üzerinde analiz çalışmalarını sürdürüyor.

MHP yönetimine göre; hem Bahçeli'nin x+y+=z formülü tuttu, hem de 4 ayaklı Cumhur İttifakı stratejilerinde hedefe ulaşıldı. İncelemede, "Seçmen büyükşehirleri CHP'ye verdi; ama kontrolü Cumhur İttifakı'na verdi" tespiti yapıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim gece "24 Haziran'a göre bereketli oldu" sözleriyle vurguladığı üzere, MHP'nin 173 olan belediye sayısı 226'ya yükseldi. İttifak yapılan illerden sadece Manisa ve Osmaniye'yi kazanan MHP, ittifak dışındaki illerden 9'unu aldı. Bunların 7'sini AK Partili belediyelerden aldı.

MHP'nin kazandığı belediyeler Manisa, Kütahya, Osmaniye, Karaman, Erzincan, Karabük, Kastamonu, Amasya, Çankırı, Bartın ve Bayburt oldu.

MHP belediye başkanlığını alamasa da bazı merkezlerde aldığı ilçelerle sürpriz yaptı. Sivas'ta 7 ilçeyi alan MHP, simgesel değeri olan Söğüt ve Kars'ın Kağızman ilçesinin yanı sıra ilk kez yine simgesel önemdeki Sarıkamış'ı da belediyeler listesine ekledi. İttifak çatısı altında Söğüt MHP'ye bırakılırken, AK Parti’ye de bırakılan Ahlat'ta da hedefe ulaşılmış oldu.

Genel Başkan Bahçeli, seçim öncesi hedefi x artı y eşittir z, yüzde 52 diye açıklamıştı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, seçim öncesi konulan bu hedefi değerlendirdi.

Seçimlere katılımın yüzde 84.5 olmasının Türk milletinin demokrasiye nasıl sahip çıktığını tüm dünyaya gösterdiğini belirten Kalaycı şunları kaydetti:

“Stratejik hedeflere ulaştık”

“MHP olarak Sayın Genel Başkanımızın formüle ederek koyduğu hedefi yakaladık X artı Y eşittir Z demişti. X AK Parti, Y MHP toplamında da yüzde 52. 24 Haziran sonucunu baz almıştı, şu anda yüzde 51.6 yani hedefimizi yakaladık. Ayrıca Genel Başkanımız 31 Ağustos 2018 günü Etimesgut’ta yaptığı konuşmada MHP’nin dört stratejisini açıklamıştı. O stratejik hedeflere de Cumhur İttifakı olarak ve MHP olarak ulaştığımızı seçim sonuçları gösteriyor.

  • Birincisi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tekrar tartışmaya açılmaması, kökleşip yerleşmesini hedef olarak koymuştuk. Seçim sonuçlarına baktığımızda milletimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine sahip çıktı.

Büyükşehirlerde başta İstanbul, Ankara Cumhur İttifakı'nın başarılı olmasını hedeflemiştik. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya gibi iller, büyükşehirleri kaybetmiş görünsek de gerçi itiraz süreçleri devam ediyor ama ilçelere baktığımız zaman İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya Cumhur İttifakı'nın ilçe belediyelerinde büyük üstünlük sağladığı ortada. Büyükşehir belediye meclis üyelikleri ilçelerden seçmen sayısına göre belli sayıda büyükşehir belediye meclis üyeliği veriyor.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >