Microsoft, 2030'a kadar 'sıfır atık' projesini hayata geçirmek istiyor

Microsoft
Microsoft

Microsoft da Apple gibi karbon nötr ve sıfır atık projelerini duyuruyor.

Şirket, 2030'a kadar sunucuları yeniden kullanmak ya da geri dönüştürmek için özel merkezler kuracağını bildirdi.

Ayrıca ürünlerin onarılabilirliğini artırmayı ve ürün ambalajlarında da yine sıfır atık oluşturacak malzemeleri kullanmak istiyor.

Apple, Google ve Microsoft gibi büyük şirketler, yenilenebilir enerjiyi tüm işlerinde; imalatlarında, tedarik zinciri ve ürün döngüsünde kullanmak için yeni hedefler belirliyor.

Yenilenebilir enerji nedir? Yenilenebilir enerji, doğadaki kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından daimi olarak takviye edilebilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi olarak sıralanabilir. (Wikipedia)

Apple, geçen ay 2030'a kadar tedarik zinciri ve ürünler için %100 karbon nötr olmayı taahhüt etmişti. Şirket CEO'su Tim Cook konuyla alakalı önemli bir açıklama da yapmıştı.

  • İşletmeler, paylaştığımız gezegen için ortak kaygımızdan doğan daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için fırsata sahip. Çevresel yolculuğumuza güç veren yenilikler sadece gezegenimiz için değil ürünlerimizin daha verimli enerji verimli hale gelmesine ve dünyanın yeni temiz enerji kaynaklarını sunmamıza yardımcı oldular. Karbon nötrlüğüne olan bağlılığımızla, havuzda çok daha büyük bir değişiklik oluşturan dalgalanma hedefliyoruz.

Microsoft, 2030'a kadar 'karbon negatif' olmayı hedefliyor.
Microsoft, 2030'a kadar 'karbon negatif' olmayı hedefliyor.

Benzer bir gelişme Microsoft tarafında da yaşandı. Microsoft da yine Apple'ın belirttiği 2030 tarihine kadar sıfır atık sistemine geçmek istiyor.

Hatta bu kapsamda sunucuları yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek için çalışmalar yapılıyor.

Microsoft, 'çevre temizliğine' yönelik bu hedeflerinden birini 10 yıl içinde gerçekleştirmek istiyor.

eknoloji devi, 2030'a kadar karbon nötr olmanın dışında aynı yıl sıfır atık operasyonu ve ambalajlama hedeflerini de açıkladı.

Azure ve Microsoft 365hizmetleri sunan veri merkezlerinde 'dairesel merkezler' insanı da dahil olmak üzere tüm tesislerde kullanılacak olan elektronik ekipmanların geri dönüştürülmesi sağlanacak.

2025'te %90 oranında yeniden kullanım planlanıyor.

Veri merkezlerindeki sunucular sadece beş yıllık bir ömre sahip ve çok fazla elektronik atığa yol açabiliyor. Microsoft, Amsterdam'daki dairesel merkezler inşaatıyla tesis sunucularının ve bileşenlerinin yeniden kullanımını 2025'e kadar %90 oranına çıkarmayı hedefliyor.

Microsoft sözcüsü, GeekWire'a gönderdiği bir e-postayla geri dönüşüm konusunda şu notları paylaştı:

    Ürünlerimizin onarılabilirliğini artırmayı ve tüketiciye uygun, etkili ve güvenli onarım hizmetlerine erişim sağlamayı taahhüt ediyoruz.

Şirket ayrıca ürünlerinpaketlenmesinde de tek kullanımlık plastikleri kullanmayı bırakmayı taahhüt ediyor. Bunu yaparak, büyüyen plastik atık sorununa katkıda bulunmayı umuyor.

    Her yıl yaklaşık 300 milyon metrik ton plastik üretiliyor ve bunların %50'si yalnızca bir kez kullanılıyor. Ve bu plastik atığın yarısını ambalajlar tarafından üretiliyor.

Apple, şu anda enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanıyor.
Apple, şu anda enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanıyor.

Şirket, atık verilerini dijital hale getirme konusunda söz veriyor.

Böylece operasyonel kararların etkisini daha iyi anlayabilir ve ilerlemesini daha doğru bir şekilde değerlendirilebilir hale geliyor.

Son olarak, sürdürülebilir tüketim mallarına ve ileri dönüşüm teknolojilerine yatırım yaptığı bilinen bir risk sermayesi şirketi olan Closed Loop Partners ile 30 milyon dolarlık bir yatırım yapıyor.

  • Sıfır atık iddialı bir hedef. Ancak dünya ekonomilerimizin ve toplumlarımızın gelecek nesiller için gelişmesini sağlamak; doğal kaynakları korumak ve atıklara ilişkin karbon emisyonlarını azaltmak için ayak izimizi en aza indirmek esastır.

Microsoft, açıklamalarını sıfır israfın yüce bir hedef olduğunu kabul ederek sona erdirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >