Microsoft, Japonya'da çalışanların iznini 3 güne çıkardı ve verimlilik %40 arttı

Microsoft
Microsoft

Microsoft, geçtiğimiz ağustos ayında test aşamasıyla başlattığı 'Cuma tatili' uygulamasının ayrıntılarını paylaştı.
Toplamda 2300 kişiyi kapsayan karar, %20 daha az çalışılmasına rağmen verimlilik artışıyla sonuçlandı.
Elektrik, yazıcı çıktısı ve benzer maliyetleri önemli oranda azaltan ve çalışanları ekstra motive eden şirket, personelin ailesi ve sevdikleriyle daha fazla zaman geçirip rahat harcama yapabilmesi için 100 bin yen ek ödeme de yapıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Apple, Google, Microsoft ya da Amazon gibi köklü şirketler, çalışanları daha verimli ve mutlu hale getirmek için yeni yöntemler deniyor.

Çalışan gözünden bakıldığında aslında en büyük motivasyon kaynağı para ve izinler. Yani kısaca maaş ve sosyal haklar. Bahsettiğimiz 4 şirket de üst düzey yöneticilerden tutun büro personellerine kadar hemen herkesi memnun etmek için belirli teknikler uyguluyor.

Son örneğin başrolünde ise Microsoft var. Geçtiğimiz ağustos ayında 4 günlük çalışma sistemini hayata geçiren teknoloji şirketi, çalışanlardaki motivasyon artışını açıkladı.

1 gün ek izin eşittir %39.9'luk verimlilik artışı.

İlk kez Japonya'da test edilen çalışma saatleri tahmin edebileceğiniz gibi çalışanlar tarafından kısa sürede benimsenmiş. İlginç olan kısım verimlilik artışı. Yapılan sayısal analizler şirket yöneticilerini de şaşırtmış olacak ki bunu açıkça dile getiriyorlar. Zira 1 iş gününün tatil olmasını 'kısalan bir hafta' olarak düşünebilirsiniz. Ama durum pek de öyle değil. Yani en azından artan %39.9 verimlilik bunu gösteriyor.

Evet; kabul ediyoruz, rakam epey şaşırtıcı. Haftada 4 gün çalışma çok büyük bir verimlilik artışı sağlamış. Peki bu nasıl oluyor?

Şirket, bu projeyi '2019 Yazı İş-Yaşam Seçimi Meydan Okuması' olarak hayata geçiriyor ve testleri bu şekilde gerçekleşiyor. Yani aslında çalışanlar durumun farkında ve bu izni aldık diye 4 gün yan gelip yatmıyor. Daha iyi odaklanıp daha hızlı çalışıyorlar. Hatta büyük şirketlerde sıkça karşılaşılan gereksiz toplantıların süresi minimuma indiriliyor.

Bu iş aslında çoğu irili-ufaklı şirketin kalkışamayacağı türden. Fakat Microsoft, 2300 personelle bunu test edebiliyor. Önümüzdeki süreçte Japonya haricinde diğer merkezlerde de benzer kararlar alınması şaşırtıcı olmaz.
Bu iş aslında çoğu irili-ufaklı şirketin kalkışamayacağı türden. Fakat Microsoft, 2300 personelle bunu test edebiliyor. Önümüzdeki süreçte Japonya haricinde diğer merkezlerde de benzer kararlar alınması şaşırtıcı olmaz.

Sürekli 'büyük şirket' tanımını kullanıyoruz ama Microsoft'ta bu sistemin 2300 kişide test edildiğini de ekleyelim. Yani aslına bakılırsa şu an hem Türkiye hem de dünyagenelinde irili-ufaklı ve az çalışanlı şirketlerin kalkışamayacağı bu 'verimlilik sürecine' Microsoft adeta rest çekerek 'uygulanabilirliği' gösteriyor.

Az önce rakamsal olarak bahsi geçen 2300 kişi her hafta Cuma-Cumartesi ve Pazar günü izin yapıyor. Üstelik maaşlarından kesinti ya da sosyal haklarından feragat söz konusu değil. Yani haftalık bir gün ek izin yıllık izinlerinden de düşülmüyor.

Test bununla da sınırlı kalmıyor. Microsoft, tüm bu izinleri yapanlara 100 bin yen ek ödeme yapıyor. Kıyaslamak doğru değil ama haberin yazıldığı tarihte 5248 TL'ye tekabül ediyor. Motivasyon bedeli olarak da düşünebileceğiniz bu rakam aslında çalışanların aileleriyle daha rahat ve güzel zaman geçirmesi için veriliyor.

Haftada %20 daha az çalışıyorlar.

Microsoft Japonya'nın başındaki isim Takuya Hirano, çalışanların %20 daha az çalışma süresine oranla nasıl bu kadar verimli çalıştıklarını düşünmelerini ve buna odaklanarak daha da deneyim kazanmalarını istediklerini belirtiyor.

Elektrik faturası %23.1 azalmış.

Çalışanların 1 gün daha az görev yapması aslında Microsoft'un giderlerinin düşmesini de sağlıyor. Yine yapılan ölçüm ve kıyaslamalar sonrasında elektrik kullanımının %23.1 azaldığı görülüyor. Yalnızca elektrik olarak da düşünmemek lazım. Çalışanların 4 günlük süreçte artık %58.7 oranında yazıcıdan daha az çıktı alması da ilginç bir tasarruf kalemi. Geniş kapsamlı düşünüldüğünde aslında çevreye de katkısı büyük.

Az önce de bahsettiğimiz gibi bu tip radikal kararlar ve testler her şirket tarafından uygulanabilir değil. Ama son tahlilde çalışanlarından bir türlü verim alamayan şirketler için denenmesi gereken yöntemlerden biri.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >