Microsoft kısa süreliğine de olsa dünyanın en değerli teknoloji şirketi oldu

Microsoft
Microsoft

Apple, yaklaşık üç ay önce dünyanın ilk 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk teknoloji şirketi ünvanıyla tarihe geçti. İkinci, üçüncü ve dördüncü sıradaki değişim devam ederken Microsoft dün gece Apple'ı tahtından indirdi. Evet; Microsoft, bu ünvanı uzun süre taşıyabilecek durumda değil. Ancak yine de ilk sıraya yerleşmiş olması Apple cephesinde 'soğuk duş' etkisi oluşturdu. Tüm ayrıntılar haberimizde:

Apple, yaklaşık üç ay önce 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşarak 'dünyanın en değerli teknoloji markası' ünvanını aldı. Ama dün gece itibariyle kısa süreli de olsa Microsoft bu koltuğa oturmayı başardı. Yani aslında 40 yılı aşkın süredir rekabetleri devam eden Apple ve Microsoft, bir kez de 'dünyanın en değerli teknoloji markası' konusunda karşı karşıya geldi. Aslında Microsoft bunun sinyallerini son iki aydır veriyor.

Bloomberg'in yayınladığın istatistik, Apple'ın düşüşünü açık şekilde gösteriyor.
Bloomberg'in yayınladığın istatistik, Apple'ın düşüşünü açık şekilde gösteriyor.

Microsoft ilk sırada!

Mayıs'ın son günü Google ve çatı şirketi Alphabet'i geride bırakan Microsoft, bugün de Apple'ı listenin ikinci sırasına indirmiş durumda. Söz konusu maddi rekabet olduğunda rakamlardan da bahsetmek gerekiyor. Apple'ın şu anda marka değeri 812.6 milyar dolar civarında. Microsoft'un marka değeri ise dün gece itibariyle marka değeri 812.93 dolara çıktı. Dolayısıyla aradaki fark sebebiyle Microsoft birinciliğe yerleşti.

Microsoft, 'dünyanın en değerli teknoloji markası' ünvanını elde etmeyi başardı. Ancak birinci ve ikinci arasındaki değişim sürekli olarak devam ediyor.
Microsoft, 'dünyanın en değerli teknoloji markası' ünvanını elde etmeyi başardı. Ancak birinci ve ikinci arasındaki değişim sürekli olarak devam ediyor.

Değişim sürüyor

Evet; aradaki bu küçük fark Microsoft'un ilelebet birinci olarak kalacağı anlamına gelmiyor. İlk iki sıradaki değişim devam ediyor. Üçüncü sırada ise 773 milyar dolarla Amazon yer alıyor. Google Alphabet ise 732 milyar dolar piyasa değeriyle listenin dördüncü sırasında.

iPhone satışları beklendiği gibi gitmiyor

Apple'ın birinciliği kaybetmesinin en önemli sebebi iPhone satışlarındaki düşüş olarak tahmin ediliyor. Yani yeni iPhone'ların çıkışıyla satışların beklendiği seviyede gitmemesi ve ardından satış rakamlarının önemli oranda azalması Microsoft'un listenin ilk sırasına yerleşmesinin esas önemli sebeplerinden biri.