Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Mübarek hayatını kaybetti

Hüsnü Mübarek
Hüsnü Mübarek

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 92 yaşında hayatını kaybetti. Hüsnü Mübarek, Arap Baharı ile birlikte görevden uzaklaştırılmış ve cezaevine konulmuştu.

Mısır'ı 30 yıl boyunca yöneten eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in hayatını kaybettiği belirtildi.

Halk gösterilerinden sonra görevi bırakmıştı

1981-2011 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Mübarek, 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra görevini 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün görevinden istifa etmişti.

Hüsnü Mübarek kimdir?

  • Muhammed Hüsnü Said Mübarek, 4 Mayıs 1928'de Kahire yakınlarındaki Menofya Köyü'nde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi'ni bitiren Hüsnü Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek'in babasıdır. Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975'te Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yardımcılığına atandı. 6 Ekim 1981'deki Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu. Sedat'ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını devralan Hüsnü Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005'teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü. Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır'ı, Mehmet Ali Paşa'dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >