MIT araştırmacıları: Boston Dynamics Spot, koronavirüsü teşhis etmeye yardımcı olabilir

Boston Dynamics
Boston Dynamics

Yapılan yeni araştırmalar, Boston Dynamics'in Spot robotunun koronavirüs teşhisi amacıyla kullanılabileceğini gösteriyor.

Eskiden koronavirüs testleri pozitif çıkan hastalara ilaç götürmede görevlendirilen robotlar radar tabanlı sensörlerle ateş ölçümü gerçekleştirebiliyor.

Test amaçlı olarak hastanelerde bulunan Spot, önümüzdeki süreçte gerçek hastalarda kullanılmaya başlanabilir.

Boston Dynamics birçok farklı alanda aktif olarak kullanılıyor. Bunlar arasında yük çekme ya da ağırlık kaldırma gibi fiziksel işler ilk sırada geliyor. Ama aslında kapsam alanı çok geniş. Geçtiğimiz dönemlerde sık sık bahsettiğimiz üzere koronavirüs testleri pozitif çıkan hastalara ilaç götürme gibi görevlerde de tercih ediliyor. Ancak son olarak bu kullanım alanının meyveleri daha fazla görülmeye başlandı.

    Hangi amaçlarda kullanılmıştı?

    Boston Dynamics'in Spot robotu, hastanelerde koronavirüs hastalarına uzaktan tedavi etmede yardımcı oluyor. Şirketin 'robotlarla KOVID-19 tedavisi sürecine yardımcı olma' konusunda önemli çalışmaları var. Harvard Üniversitesi Brigham ve Women's Hastanesi şu anda KOVID-19'dan şüphelendikleri kişilerde uzak triyaj için robotları kullanıyor.

Radar tabanlı sensörlerle ölçüm gerçekleştiriliyor.

Boston Dynamics ve MIT araştırmacıları, Spot'u solunum hızı ve kalp atış hızı gibi hayati belirtileri ölçmek için de kullanmak istiyor. Elbette bu noktada devreye temassız izleme sistemleri giriyor. Yani aslına bakılırsa radyo sinyalleri ve radar tabanlı sensörler içeren kızılötesi kameralar yardımıyla bu işlerin gerçekleştirilmesi söz konusu.

Koronavirüs testlerinin yanı sıra ateş ölçümü ve benzer temassız izleme sistemlerinin de kullanılması bekleniyor.
Koronavirüs testlerinin yanı sıra ateş ölçümü ve benzer temassız izleme sistemlerinin de kullanılması bekleniyor.

Bu işlemler için özel olarak kalibre edilen Spot, Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi Brigham ve Kadın Hastanesi'ndeki gönüllülerde test ediliyor.

Son olarak araştırmacılar, Dr.Spot'un yalnızca KKD'nin korunmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda hastane personelini ve hastaları ayrı tutarak koronavirüs bulaşmasını engellemeye yardımcı olabileceğinden bahsediliyor.

Dr.Spot'un gönüllüler arasındaki kullanımı epey başarılı görünüyor. Ancak yakın zamanda gerçek hastalara uygulanıp uygulanmadığını göreceğiz.

Bu arada aslında Boston Dynamics'in Spot robotu kolluk kuvvetleri tarafından da kullanılıyor. Şu anda Massachusetts Eyalet Polisi tarafından test edilen Spot robot, tehlikeli bölgelerde veri elde etmek amaçlı tercih edilecek gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >