Moğolistan'da atlar neden önemli?

Atlar Ülkesi Moğolistan
Atlar Ülkesi Moğolistan

Çin ve Moğolistan arasında gerçekleştirilen kültür haftası İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin Bayannur şehrindeki Urad Middle Banner bölgesinde dün başladı. Öne çıkan özellikleri arasında yer alan arkeolojik kanıtları 3200 yıl öncesine dayanan Moğolistan’da at kültürü devam ediyor.

Çin ve Moğolistan arasında gerçekleştirilen kültür haftası İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin Bayannur şehrindeki Urad Middle Banner bölgesinde dün başladı. Kültür haftasının organizatörü, etkinlik açılış töreninde sunulan Moğol dans gösterileri ve geleneksel ritüel aktivitelerin binlerce Çinli ve Moğol turistin ilgisini çektiğini bildirdi.

Atlar ve Moğolistan

İki ülkeden getirilen yeşim taşı ve egzotik taşlardan oluşan bin parçalık taş sergisi 7 gün sürecek kültür haftasında ziyaret edilebilecek.

Moğolistan’da at kültürünün arkeolojik kanıtları 3200 yıl öncesine dayanıyor. Özellikle uçsuz bucaksız bozkır bölgelerinde 4 yaşında ata binmeye başlayan çocuklar bu geleneği ömürleri boyunca ustalaşarak sürdürüyor. Khenthei ili Delgerkhaan bölgesinde sık sık yapılan binicilik festivallerinde yerel halk tüm ustalıklarını sergiliyor.

  • Moğolistan'da atlar neden bu kadar önemli?
  • Moğolistan kar altında koskoca bir imparatorluk.Tek bir insan, tek bir ev dahi görmeden aylarca yol alırlar. Atları da gün aşırı değiştirir. Ölümle burun buruna dahi olsalar, kar suyunu eritip içerler, sadece darıyla beslenirler ve doğru düzgün dinlemezler.
  • Göçebe olmaları nedeniyle atlarına çok önem verirler. Soylu kişileri atları, cariyeleri, hatta köleleriyle beraber gömerler. Öldükten sonra da yaşamaya aynı şekilde devam edildiğini düşündüklerinden, soyluların eksiklik çekmesini istemezler. Bazen de köleyi efendiyle beraber canlı canlı gömerler ve köle tam boğulacakken geri çıkarırlar.

Moğolistan

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >