Müdahaleci aile: Mutlu evliliğin en büyük engeli

Evlilik

Belki de ömrünün geri kalanını birlikte geçirmek için bir araya gelen çiftlerin tek hayali mutlu bir evliliklerinin olması. Şiddetli geçimsizlik, maddi yetersizlik, empati eksikliği gibi sorunların yanı sıra 3.kişilerin ailenin iç meselelerine karışması sorunların başlangıcı olarak gösteriliyor

Evliliklerin bitmesinde birçok etken gösteriliyor. Şiddet, geçimsizlik, empati yoksunluğu... Uzman Psikolog Batuhan Toprak, ailelerin evliliğe karışmasının da başlarda işleri kolaylaştırıyormuş gibi görünse de sonradan işleri zorlaştırmakta ve evliliği korkulu bir kabusa çevirdiğini söylüyor.

Uzman Psikolog Batuhan Toprak konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Evlilik kadın ve erkeğin içinde bulunduğu toplum tarafından onaylanmış birlikteliktir. Sağlıklı bir evlilik için doğru kişiyi ( eşi ) bulmak çok önemlidir. Ama kapınızı kapattığınızda baş başa kaldığınızda daha doğrusu kalamadığınız aile büyüklerinin müdahaleleri o kapıdan içeri girdiği zaman işte bu evlilik kurumunda pürüzler çıkıyor, eşlerinin aileleri, anneleri devreye girdiğinde farkında olmadan çocuklarının mutlulukları gölge düşürüyorlar” diye konuşuyor.

Evlilik
Evlilik

“En basitinden örnek vermek gerekirse kayınvalidelerin savaşı diyebiliriz” diyen Uzman Psikolog Batuhan Toprak, “Aslında burada kayınvalidelerin egoları devreye giriyor. ’’Hayır’’ benim dediğim olsun deniyor. Eğer burada eşlerden biriside annemin dediği olsa ne olacak sanki diyorsa büyük sorun oluyor.Mutlu bir evlilik için ilk altın kurallardan bir tanesi kapınızı kapattığınızda tüm sorunların dışarıda kalmasıdır.Ayrıca bu tür aileler ile belli bir sınırın koyulması gerekiyor. Tabii ki burada kastettiğim görüşmemek ya da yüzeysel bir ilişki kurmak değil!” şeklinde konuştu.

Kayınvalide
Kayınvalide

Ailesine sınır koyamayanlar ne yapabilirler ?

Bu sorunu yaşayan çiftlerin asıl nedeni evlilikteki rolleri benimseyemediklerinden kaynaklandığını dile getiren Uzman Psikolog Batuhan Toprak, “Artık eşinizle bir hayatı paylaşıyorsunuz ve kendi çekirdek ailenizi kurduğunuzun farkına varın.Çiftler her ne kadar birbirlerini sevseler de ikisi de farklı ortamlarda farklı kültürlerde yetişmiş bireylerdir.Bu yüzden karar alınırken ortak karar alınmalıdır. Örnek vermek gerekirse canım/bir tanem ( nasıl hitap ediyorsanız ) yarın akşam yemeğe annemlere gidelim mi ne dersin ? bu tarzda yaklaşılmalıdır.Hem eşinin hoşuna gidecektir fikrini aldığı için hemde eşi önemsendiğini hissedecektir. Eğer daha önceden yapılmış bir program yoksa verilmiş bir söz yoksa psikolojik olarak bakıldığında bu sorunun cevabı olumlu olacaktır. Önemli olan burada eşlerin birbirlerinin iletişim dillerini öğrenmeleri çok önemlidir aksi halde o evlilik kurumunda çatırdamalar başlar.Şunu da asla unutmayın eşinizi kontrol etmeyi bırakmadığınız takdirde asla mutlu bir evliliğiniz olmaz” diyor.


Uzman Psikolog Batuhan Toprak, ailesine bağımlı kişilerle evli kişiler neler yaşadığı ve üstesinden gelmek için şu önerilerde bulundu:

Aile
Aile

“Ailesine bağlı kişiler evlendikten sonrada ilişkilerinin aynı şekilde olmasını ister ve eşlerinden de bunu beklerler ve hatta bazen eşlerini bu konuda zorlarlar.Bu kişiler bir şeyleri bahane ederek ailelerini ile bağlarını kopacağını düşündüğü için bugün akşam yemeğini annemlerde yiyelim , kahvaltıyı annemlerde yapalım gibi...bahaneler üretirler.Bu kararları verirken eşe sorulmaz,işin üzücü tarafı aile büyükleri bunu görür fakat ses çıkarmaz.Çoğu oğlum evlendi ama bizi unutmadı diye övünürler ama göremedikleri bir şey var oğullarının evliliğindeki sorunlar için alt yapı oluştuklarıdır. Çiftler eğer sorunlarını çözmede yetersiz kalıyorlarsa ve artık ilişkilerinin çıkmaza girdiğini düşünüyorlarsa zaman kaybetmeden mutlaka bir uzmandan yardım almalıdırlar."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >