Mursi şehit olduğu duruşmada 'casuslukla' suçlanacaktı

​2013 yılından bu yana zindanlarda zulüm gören Muhammed Mursi, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanıydı.
​2013 yılından bu yana zindanlarda zulüm gören Muhammed Mursi, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanıydı.

2012 yılında demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi 3 Temmuz 2013 yılında yapılan askeri bir darbe ile yönetimden el çektirildi. Darbeyi kabul etmeyen Mursi ve destekçileri direndi ve gözaltına alındı. 5 yıldır tek kişilik hücrede tutulan Eski Devlet Başkanı çıkarıldığı mahkeme salonunda hayatını kaybederek şehit oldu. Söz konusu duruşmada 5. Cumhurbaşkanı Mursi hayatını kaybetmeseydi 'casuslukla' suçlanacaktı.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 2012 yılında çok kısa süreli olarak Mısır halkı için çalıştı. Ancak 3 Temmuz 2013 yılında Abdulfettah Sisi'nin gerçekleştirildiği askeri darbe ile yönetimden el çektirildi. Darbeye direnen ve Mısır halkınında direnmesini söyleyen Mursi ve destekçileri gözaltına alınarak tek kişilik hücrelere mahkum edildi.

Casuslukla suçlanacaktı

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi çıkarıldığı mahkeme salonunda şehit oldu. Uzun süredir sağlık sorunları yaşayan ve ilaçlarının dahi alınmasına izin verilmeyen Mursi mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdi. Söz konusu duruşmada ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı "casuslukla" suçlanacaktı.

Muhammed Mursi 5 yıla aşkın bir süredir gözaltındaydı
Muhammed Mursi 5 yıla aşkın bir süredir gözaltındaydı

İlk demokratik Cumhurbaşkanı seçildi

Mursi ilk olarak İhvan tarafından 2000 yılında parlamento seçimlerinde aday gösterildi. 2000-2005 yılları arasında milletvekilliği yaptı. Aradan geçen 10 yılın ardından, 28 Ocak 2011 gününde Müslüman Kardeşler Sözcüsü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mursi ve beraberindeki Müslüman Kardeşler üyeleri, Mübarek karşıtı protesto gösterilerine destek vermeleri nedeniyle tutuklanarak hapsedildi.

Mursi ve Müslüman Kardeşler üyeleri, birkaç gün sonra kitlesel firarlar sırasında hapisten çıktı. Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi, Ocak 2012'de tamamlanan üçlü parlamento seçimlerinden zafer ile çıktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >