Mutlaka okunması gereken kitaplar

Her kitapseverin, kitaplığında bulunması gereken 20 eser.

Kitap okuma keyfini, kitap aşıkları çok iyi anlar. Öyle ki kitap kurtları, etrafındaki herkes bu alışkanlığa sahip olsun diye uğraşır. Bazen bir kitap saatler içinde biter, bazen de günler sürer. Ancak önemli olan son sayfayı okuyup kapağını kapattıktan sonra zihnimizde ve kalbimizde yaşananlardır. Her kitap tutkununun okuması gerektiğini düşündüğümüz eserleri sizlerle paylaşmak istedik.
Çalıkuşu
Türk edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yayınladığı eseri Çalıkuşu, halen en çok okunan eserler arasında yerini alıyor. Eserde 1908 ile 1918 yılında Anadolu'da yaşananlar kitabın ana karakteri Feride'nin hatıra defteriyle anlatılmakta. Kitap yayınlandıktan sonra Güntekin'in gerçek bir olaydan etkilenerek bu hikayeyi kaleme aldığı ileri sürülmüş. Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Çalıkuşu'nun filmleri ve dizileri de çekilmiştir.
Çalıkuşu Türk edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yayınladığı eseri Çalıkuşu, halen en çok okunan eserler arasında yerini alıyor. Eserde 1908 ile 1918 yılında Anadolu'da yaşananlar kitabın ana karakteri Feride'nin hatıra defteriyle anlatılmakta. Kitap yayınlandıktan sonra Güntekin'in gerçek bir olaydan etkilenerek bu hikayeyi kaleme aldığı ileri sürülmüş. Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Çalıkuşu'nun filmleri ve dizileri de çekilmiştir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Peyami Safa'nın en çok bilinen eseridir. Safa'nın otobiyografik romanı 1930 yılında basılmıştır. Romanın ana kahramanı olan hasta çocuğun ismi, kitapta belirtilmemiştir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Peyami Safa'nın en çok bilinen eseridir. Safa'nın otobiyografik romanı 1930 yılında basılmıştır. Romanın ana kahramanı olan hasta çocuğun ismi, kitapta belirtilmemiştir.
Kürk Mantolu Madonna
Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yayımladığı Kürk Mantolu Madonna, 7'den 70'e halen büyük ilgi görmektedir. Romanın ana kahramanı Raif Efendi, içe kapanık bir insandır. Kitapta, Raif Efendi'nin hayatını yaşadığını hissettiği anısı günlük tarzında aktarılmıştır.
Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yayımladığı Kürk Mantolu Madonna, 7'den 70'e halen büyük ilgi görmektedir. Romanın ana kahramanı Raif Efendi, içe kapanık bir insandır. Kitapta, Raif Efendi'nin hayatını yaşadığını hissettiği anısı günlük tarzında aktarılmıştır.
Suç ve Ceza
Dünya edebiyatının başyapıtlarından olan Suç ve Ceza mutlaka okunması gerekenler listesinde ilk sıralarda yer almalı. Dostoyevski'nin yıllara meydan okuyan eseri ilk olarak 1866'da bir dergide yayınlanmaya başlamıştır. İnsanların ilgisi artıkça eser, kitap haline getirilmiştir. Raskolnikov'un hikayesi romanı okuyanları derinden etkilemeye yetiyor.
Suç ve Ceza Dünya edebiyatının başyapıtlarından olan Suç ve Ceza mutlaka okunması gerekenler listesinde ilk sıralarda yer almalı. Dostoyevski'nin yıllara meydan okuyan eseri ilk olarak 1866'da bir dergide yayınlanmaya başlamıştır. İnsanların ilgisi artıkça eser, kitap haline getirilmiştir. Raskolnikov'un hikayesi romanı okuyanları derinden etkilemeye yetiyor.
Uçurtma avcısı
Uçurtma Avcısı, Afganistan kökenli Amerikalı Halit Hüseyni'nin ilk kitabıdır. 2003 yılında yazılan eser New York Times'ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Romanda bir Peştu'nun hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.
Uçurtma avcısı Uçurtma Avcısı, Afganistan kökenli Amerikalı Halit Hüseyni'nin ilk kitabıdır. 2003 yılında yazılan eser New York Times'ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Romanda bir Peştu'nun hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.
Ben, Malala
1997 yılında Pakistan'da dünyaya gelen Malala Yusufzay'ın Pakistan'da kızların okuması için yaptığı çalışmalar ve başına gelen kötü olayların anlatıldığı kitap. 2014'te Nobel Barış ödülünü alan Malala'nın hikayesi, yakın bir zaman önce kitap sayfalarından çıkıp beyaz perdeye kadar uzandı.
Ben, Malala 1997 yılında Pakistan'da dünyaya gelen Malala Yusufzay'ın Pakistan'da kızların okuması için yaptığı çalışmalar ve başına gelen kötü olayların anlatıldığı kitap. 2014'te Nobel Barış ödülünü alan Malala'nın hikayesi, yakın bir zaman önce kitap sayfalarından çıkıp beyaz perdeye kadar uzandı.
Sefiller
1862 yılında basılan Sefiller, Fransız yazar Victor Hugo'nun en sevilen romanıdır. 1815-1832 yıllarında yaşanan olay örgüsünde Jean Valjean'ın hayatı ele alınır.
Sefiller 1862 yılında basılan Sefiller, Fransız yazar Victor Hugo'nun en sevilen romanıdır. 1815-1832 yıllarında yaşanan olay örgüsünde Jean Valjean'ın hayatı ele alınır.
Küçük prens
Birçok insanın başucu kitabı olarak gördüğü Küçük Prens'in yazarı Fransız Antoine de Saint-Exupery'dir. 1943 yılında yayınlanan hikayede, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası, duyguları ve hayatları anlatılmaya çalışıyor. Kitapseverlerin sık sık okuduğu bu çocuk kitabı, ülkemizde ise çokça tartışıldı. Türkçe çevirisiyle ilgili ciddi tartışmaların yaşandığı kitap, şimdiye kadar 12 kez sinemaya uyarlandı.
Küçük prens Birçok insanın başucu kitabı olarak gördüğü Küçük Prens'in yazarı Fransız Antoine de Saint-Exupery'dir. 1943 yılında yayınlanan hikayede, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası, duyguları ve hayatları anlatılmaya çalışıyor. Kitapseverlerin sık sık okuduğu bu çocuk kitabı, ülkemizde ise çokça tartışıldı. Türkçe çevirisiyle ilgili ciddi tartışmaların yaşandığı kitap, şimdiye kadar 12 kez sinemaya uyarlandı.
5 Şehir
Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın deneme türünde kaleme aldığı eseridir. Kitapta Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul anlatılmaktadır.
5 Şehir Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın deneme türünde kaleme aldığı eseridir. Kitapta Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul anlatılmaktadır.
Alamut
Hasan Sabbah ve fedailerini konu alan kitap 1938 yılında Vladimir Bartol tarafından yayınlanmıştır. Dini ifadeler bulunan kitap 1960-1980'li yıllar arasında bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Alamut Hasan Sabbah ve fedailerini konu alan kitap 1938 yılında Vladimir Bartol tarafından yayınlanmıştır. Dini ifadeler bulunan kitap 1960-1980'li yıllar arasında bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Katre-i matem
Çağımızın en değerli yazarlarından olan İskender Pala'nın 2008 yılında yayınladığı kitap, Osmanlı döneminde geçiyor.
Katre-i matem Çağımızın en değerli yazarlarından olan İskender Pala'nın 2008 yılında yayınladığı kitap, Osmanlı döneminde geçiyor.
Sol ayağım
Christy Brown'un kendi hikayesini anlattığı kitaptır. Beyin felci geçiren İrlandalı yazarın hayat hikayesi ilk kez 1954 yılında yayınlandı. Kitapta yazar, engelli bir insanın istediğinde neler başarabileceğini anlatıyor. Kitapla aynı ismi taşıyan bir film de bulunuyor.
Sol ayağım Christy Brown'un kendi hikayesini anlattığı kitaptır. Beyin felci geçiren İrlandalı yazarın hayat hikayesi ilk kez 1954 yılında yayınlandı. Kitapta yazar, engelli bir insanın istediğinde neler başarabileceğini anlatıyor. Kitapla aynı ismi taşıyan bir film de bulunuyor.
Kayıp Gül
Serdar Özkan'ın ününün Türkiye sınırlarını aştığı kitabıdır. Kayıp Gül 36 dile çevrildi ve 40'tan fazla ülkede yayınlandı. Yayınlandığı dönemde neredeyse tüm dünyayı kasıp kavuran eserde, Diana'nın öyküsüne kendini kaptıranlar, sayfaların nasıl aktığını bile fark etmiyor.
Kayıp Gül Serdar Özkan'ın ününün Türkiye sınırlarını aştığı kitabıdır. Kayıp Gül 36 dile çevrildi ve 40'tan fazla ülkede yayınlandı. Yayınlandığı dönemde neredeyse tüm dünyayı kasıp kavuran eserde, Diana'nın öyküsüne kendini kaptıranlar, sayfaların nasıl aktığını bile fark etmiyor.
Kitap Hırsızı
Avustralyalı yazar Markus Zusak'ın en bilinen eseridir. Romanda, Nazi Almanya'sında küçük bir kızın yaşadıkları anlatılmıştır. 2005 yılında yayınlanan eser, 230 hafta boyunca New York Times En Çok Satanlar listesinde yer almıştır.
Kitap Hırsızı Avustralyalı yazar Markus Zusak'ın en bilinen eseridir. Romanda, Nazi Almanya'sında küçük bir kızın yaşadıkları anlatılmıştır. 2005 yılında yayınlanan eser, 230 hafta boyunca New York Times En Çok Satanlar listesinde yer almıştır.
İki Dirhem Bir Çekirdek
İskender Pala'nın okuyana çok şey öğreten eseridir. Kitapta, bazı deyimlerin ortaya çıkış hikayeleri anlatılmıştır.
İki Dirhem Bir Çekirdek İskender Pala'nın okuyana çok şey öğreten eseridir. Kitapta, bazı deyimlerin ortaya çıkış hikayeleri anlatılmıştır.
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır
Ahmet Şerif İzgören'in kişisel gelişim kitabını okurken kimi zaman, gülmekten gözleriniz yaşaracak. Kitapta başarı ve mutluluğa giden yol anlatılmıştır.
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır Ahmet Şerif İzgören'in kişisel gelişim kitabını okurken kimi zaman, gülmekten gözleriniz yaşaracak. Kitapta başarı ve mutluluğa giden yol anlatılmıştır.
Gündüz Kelebeği
Evladıma Miras Bu Sevda ve Denizin Hikâyesi kitaplarının ardından Dilek Neşe Açıker, Gündüz Kelebeği ile okuyucularının karşısına çıktı. Bir aşk hikayesi anca bu kadar güzel anlatılabilir diyebileceğiniz türde bir roman. Kitabın sonunda gözyaşlarınız siz fark etmeden yanaklarınızdan süzülecek.
Gündüz Kelebeği Evladıma Miras Bu Sevda ve Denizin Hikâyesi kitaplarının ardından Dilek Neşe Açıker, Gündüz Kelebeği ile okuyucularının karşısına çıktı. Bir aşk hikayesi anca bu kadar güzel anlatılabilir diyebileceğiniz türde bir roman. Kitabın sonunda gözyaşlarınız siz fark etmeden yanaklarınızdan süzülecek.
Yıldız Tozu
Priscille Sibley'in kaleme aldığı ilk kitap olan Yıldız Tozu, özellikle anneleri derinden etkileyecek. Romanda en sevdiği kadını kaybeden bir adamın, vereceği hayati karar ve mücadelesi duygusal bir dille anlatılmış.
Yıldız Tozu Priscille Sibley'in kaleme aldığı ilk kitap olan Yıldız Tozu, özellikle anneleri derinden etkileyecek. Romanda en sevdiği kadını kaybeden bir adamın, vereceği hayati karar ve mücadelesi duygusal bir dille anlatılmış.
Böğürtlen Kışı
Sarah Jio'nun 2013 yılında yayınlanan eseri, Türk hayranlarını kendisine daha da çok bağladı. Böğürtlen Kışı'nın ardından ülkemizde ciddi bir kesim Sarah Jio fanı haline geldi. Amerikalı yazarın eseri, klasikleşen tarzıyla iki ayrı zamanda geçiyor. Bu eserde de annelik duygusu zirveye ulaşıyor.
Böğürtlen Kışı Sarah Jio'nun 2013 yılında yayınlanan eseri, Türk hayranlarını kendisine daha da çok bağladı. Böğürtlen Kışı'nın ardından ülkemizde ciddi bir kesim Sarah Jio fanı haline geldi. Amerikalı yazarın eseri, klasikleşen tarzıyla iki ayrı zamanda geçiyor. Bu eserde de annelik duygusu zirveye ulaşıyor.
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah
Bazı kitaplar vardır kaç yaşında olursanız olun, soluksuz okuyabileceğiniz türden. Bunlardan biri de Jules Verne'nin Denizler Altında Yirmi Bin Fersah isimli eseri. 1870 yılında yayınlanan kitap, okyanusların altındaki yaşamı farklı bir bakış açısıyla anlatıyor. 1907, 1916 ve 1954'te romanın filmleri çekilmiştir.
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Bazı kitaplar vardır kaç yaşında olursanız olun, soluksuz okuyabileceğiniz türden. Bunlardan biri de Jules Verne'nin Denizler Altında Yirmi Bin Fersah isimli eseri. 1870 yılında yayınlanan kitap, okyanusların altındaki yaşamı farklı bir bakış açısıyla anlatıyor. 1907, 1916 ve 1954'te romanın filmleri çekilmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >